Manel Casserras i Solé

Manel Casserras i Solé

Carles Freixas

El passat dia 30 d’abril ens deixava l’artista geganter Manel Casserras i Solé, conegut popularment com el Manelet. Fill d’una nissaga dedicada al món de la cultura i compromesa amb la ciutat i el país, marxa després d’una llarga malaltia.

Avui, ens deixa un amic, un geganter que ha cuidat la nostra festa i els nostres gegants fins el seu últim moment. Trobarem a faltar la seva presencia i senzillesa, amb el caràcter pausat i pacient de fer coses grans, amb la seva cigarreta a mig encendre al recer del caliu del seu taller. Aquests dies a Solsona ens apareixen en els nostres pensaments nostàlgia cap a altres persones, que com ell, han ajudat al manteniment i conservació de les nostres festes.

No solament Solsona ha quedat en silenci, sinó moltes altres ciutat i viles de Catalunya on hi ha figures sortides del seu taller. La seva obra es fa present a molts llocs del nostre país. Amb orgull sincer, molts solsonins han dit algun cop davant d’uns gegants “els han fet a Solsona”. El Manelet no en volia saber res de les lluites estèrils i no es cansava de dir-nos “ a casa meva tots els gegants es pinten amb els mateixos pinzells ! ” una gran lliçó.

Les llargues converses al taller, on la seva honestedat i sinceritat no tenien límits, ara ens queden buides. Com trobarem a faltar la porta oberta del seu taller… Esperem que els altres el recordin com nosaltres, amb la seva alegria que ens ajudava a seguir treballant per a la festa.

A vegades el món de la cultura popular està mancant de referents, avui ens marxa un dels grans. Manelet:  vas ser un home bo, amb un peu aferrat a la terra i l’altre llançant-lo ben endavant, sense por. Solsona i el món geganter el trobaran a faltar.

Carles Freixes i Codina