Manilles a Barcelona
i tripletes a Tarragona
Crònica 24/09/2012

A la diada de colles convidades de les festes de La Mercè s’ha vist gamma extra per partida doble. Mentre a Tarragona han estat les tripletes les protagonistes. Tot això en un cap de setmana ple d’estrenes i amb el debut com a colla de 8 dels d’Esplugues.

2 de 9 i pilar verd decisiu
A Barcelona els Minyons i els verds s’han vist les cares novament en el marc de La Mercè. Ambdues colles amb ganes de gamma extra i un resultat final ajustat.
Els Minyons de Terrassa han revalidat el 2 de 9 que van fer a la seva festa major i que els va fallar per Sant Fèlix. Segon gamma extra malva de l’any, un castell que no completaven en la diada barcelonina des del 2005. De sortida han facturat el 3 de 9 i a a tercera ronda el 4 de 9, sense optar al pilar de mèrit que si van fer a la festa major de Terrassa quan van fer l’altre 2 de 9. Segona millor diada de l’any.
Els Castellers de Vilafranca havien anunciat que podien portar dos gamma extra, però com els malves, finalment n’han fet un. Els de Terrassa renunciant al 5 de 9 i els del Penedès al 3 de 9 amb l’agulla. Els verds han obert de 4 de 9 i a la segona ronda també han ofert la torre de 9. La quarta de la temporada. Han seguit amb el 3 de 9 i han decantat la balança amb el pilar de 7. Resultat suficient per sortir airosos i sense arriscar massa a quinze dies del Concurs.
Els Castellers de Barcelona també han buscat el seu moment de glòria, han intentat el 3 de 9 però no l’han assolit. Ha caigut prematurament, a l’entrada de dossos, feia quatre anys que no el portaven a la plaça de Sant Jaume. Tot i això han fet una gran diada, la millor del curs, amb tres castells de la gamma alta de 8. El tercer 5 de 8 de l’any, el primer 7 de 8 del seu historial i la quarta torre de 8 de la temporada. A més han tornat a carregar el pilar de 6.

Tripletes tarragonines i pilar de 7 lila
A Tarragona la diada de Santa Tecla ha estat profitosa per a totes les colles. Les quatre agrupacions de la ciutat  ha afegit construccions o millorat registres.
La Colla Jove Xiquets de Tarragona ha fet la seva tercera millor diada històrica, completant la tripleta vilafranquina i coronant el primer pilar de 7 de l’any. Descartats els gamma extra han anat a per els dos bàsics de 9 i el 4 de 8 amb l’agulla. L’espadat de 7 ha estat el quart del seu historial, l’anterior carregat data del 1997.
Els Xiquets de Tarragona han pogut recollit fruit en aquest ocasió, després de la desafortunada diada del primer diumenge de festes. En aquesta ocasió els castells de 9 han reeixit. Han obert de 5 de 8 i després han sumat la tercera tripleta màgica en un any. Revalidant el 3 de 9 de Sant Magí i estrenant el 4 de 9.
Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau també han fet la seva millor diada històrica, descarregant per primer cop el 2 de 7. Han completat a més el 3 de 7 amb l’agulla i el 5 de 7. Els Xiquets del Serrallo han descarregat el primer 5 de 7 de l’any i han intentat sense èxit el 7 de 7.

Esplugues colla de 8 i Mataró per fi 3 de 9
Els Cargolins, sobrenom dels Castellers d’Esplugues, han fet el primer 4 de 8 del seu historial. Es converteix en la 24a colla que el fan enguany, igualant el rècord de colles de l’any passat. Els espluguencs també han estrenat el 7 de 7 i tancat la seva millor diada amb el 5 de 7. Els Capgrossos de Mataró també han anat d’estrena, de sortida adjudicant-se el primer 7 de 8. Amb els de Barcelona, que també l’han fet aquest diumenge, ja son cinc colles les que l’han fet. Els de Mataró a més han fet el primer 3 de 9 de l’any, descarregat, tant sols l’havien intentat al juliol per Les Santes. De tercer castell han fet el cinquè 5 de 8 de l’any, també han coronat el segon pilar de 6 de la temporada. Els Castellers de Sabadell hi han portat el 4 de 8 i el 2 de 7.

Nens i Xics estrenen
Aquest dissabte també van registrar-se més novetats. Els Nens del Vendrell van descarregar el primer 4 de 8 de la temporada, al juliol l’havien carregat en una accidentada diada a Calafell. A més van fer la torre de 7 i el primer 7 de 7. Els Bordegassos de Vilanova van fer la torre de 7 però no van poder amb el 3 de 8 que van desmuntat dues vegades. A Reus diada sota mínims de la colla local, els Xiquets de Reus no van passar del 5 de 7 després d’haver caigut divendres a l’assaig, les intencions eren fer castells de 8 i provar fins hi tot la torre. Els Castellers de Sabadell hi van fer la clàssica de 8 i els Castellers de Terrassa el 2 de 7. Aquest diumenge a Figueres els Xics de Granollers han estrenat el 2 de 7, els Castellers de Terrassa també l’han fet i la Colla Castellera de Figueres ha fet el primer 3 de 7 amb l’agulla. Finalment per la tarda, a Roda de Ter, els Sagals d’Osona han fet el 4 de 8 al segon intent, el setè que descarreguen enguany. També el 7 de 7 i el 3 de 7 per sota. Els Salats de Súria i els Nyerros de la Plana han alçat castells de 6.