Maria Cinta – Ràdio Capvespre

Maria Cinta – Ràdio Capvespre

Càpsula número 22

 

L’any 1961, la indústria cinematogràfica de Hollywood llança al món, amb gran èxit, la comèdia familiar de la factoria Disney: The Parent Trap, que aquí es  presenta amb el títol de Tú a Boston i yo a California.

La protagonista és una joveneta britànica, Hayley Mills que, a més de interpretar-hi un doble paper, també hi canta. Al mateix temps que aquí s’estrena la pel·lícula, a la Nova Cançó apareix una nena prodigi, la nostra protagonista d’avui: Maria Cinta, que puja als escenaris amb la seva guitarra, i grava, amb només 12 anys,  un primer disc de nadales de la mà de Josep Maria Espinàs. Amb el temps, entre la música i el teatre, després de viure lligada als escenaris des de ben petita, Maria Cinta desenvolupa una extensa carrera musical arreu del món, amb una dedicació especial als ritmes brasilers. Com a cantant i com a guitarrista excel·lent, ha fet cançons i ha interpretat les que li han escrit els millors compositors.

“Jo penso que he tingut els millors músics de Catalunya, dels quals amb algunes m’he entès bé i altres no, no només per caràcter ni res, sinó per estils musicals, perquè una persona boníssima amb tu, et pot fer un arranjament que no et vagi bé i una altra persona que potser és menys coneguda et pot s fer sentir molt més arropat i millor. Jo crec que quan t’han de fer els arranjaments, com a compositora, com més clar ho tingui i més sàpiga què vull, qui vull, com vull que ho toquin i quin tipus de so ha de ser, la producció sortirà molt millor. És una cosa de molta complicitat i d’entendre’s molt bé”.

Precisament amb el guitarrista, compositor i arranjador Josep Maria Bardají, Maria Cinta s’hi entenia molt bé, vivia aquesta complicitat.

“La història del Josep Maria Bardají i jo va ser una història molt especial perquè a ell sempre se l’ha conegut com a guitarrista, com a músic i, en canvi, en el cas que vam fer aquesta cançó Ràdio Capvespre va ser al revés: jo vaig fer la música i ell va fer la lletra. El que la gent no sabia és que el Josep Maria Bardají era un gran escriptor i que tenia planejat fer un llibre, i una novel·la, i estava molt interessat en la literatura”

Malauradament la vida de Josep Maria Bardají es va estroncar massa d’hora. En aquesta ocasió la veu de Maria Cinta l’hem recuperada gràcies a l’extens arxiu sonor de Jordi Roura. Anem a recordar la cançó que segurament ens agrada més als qui treballem o hem treballat a la ràdio. Es titula Ràdio Capvespre. Aprofitem per recordar que Maria Cinta va fer també de locutora a principi dels anys 90, presentant a Ràdio 4 un programa que duia per títol el mateix d’aquesta cançó: Ràdio Capvespre, una composició de Maria Cinta amb lletra de Josep Maria Bardagí. O sigui el món al revés, el músic, el compositor, en aquest cas fent de lletrista. Maria Cinta és la nena prodigi de la Nova Cançó que va començar a gravar discos amb només 12 anys, però que avui l’hem recordada una mica més adulta, ja els anys 90 amb la cançó que ha tornat al Fes ta festa.