Maria del Mar Bonet – “Sa nuvia d’Aljandar”

Maria del Mar Bonet – “Sa nuvia d’Aljandar”

Càpsula número 44

 

Som a l’any 1967, quan la germana petita d’un dels integrants d’Els Setze Jutges arriba al port de Barcelona, en un viatge en vaixell des de Palma, acompanyada de la seva mare. Naturalment estem recordant els inicis de Maria del Mar Bonet. El seu germà, Joan Ramon duu ja un parell d’anys com a membre número 11 dels Jutges. Maria del Mar arriba a Barcelona per estudiar arts aplicades a l’escola Massana, però el destí la duu per altres camins, els musicals. Abans de convertir-se en cantautora i crear un repertori propi, Maria del Mar Bonet ja havia begut de les fonts de la música tradicional mediterrània, especialment la balear.

“Jo vaig conèixer Els Setze Jutges a través del meu germà que ja ho era, i suposo que els vaig interessar perquè era una persona que cantava cançons populars de Mallorca i de Menorca i en aquell moment, dintre d’Els Setze Jutges em sembla que no hi havia ningú que cantés música popular. Aleshores, quan vaig venir a estudiar ceràmica a Barcelona, vaig anar a viure a casa del Lluis Serrahima i la Remei Margarit i, és clar, era el rovell de l’ou. Estava tothom per allà, de tant en tant, i a més d’haver-los acompanyat alguna vegada a Mallorca cantant amb ells esporàdicament, vaig començar a tractar-los més íntimament a casa seva. Els vaig conèixer més de prop, i també vaig conèixer l’Espinàs, que llavors treballava també dintre de Concèntric, i va ser ell qui em va proposar de fer el primer disc de música popular de Menorca, i animar a seguir cantant. A més del Josep Maria Espinàs molts d’ells, començant pel Lluís i la Remei, també vaig conèixer el Raimon i molta gent que es dedicava llavors una mica de ple a cantar i em van començar a demanar, a poc a poc, cada vegada una mica més, cantar amb ells o cantar sola”

I així Maria del Mar Bonet s’acaba incorporant, de fet, a Els Setze Jutges, on hi ingressa amb el número 14 i enregistra el seu disc primer ja amb el nom dels jutges a la portada. El camí més difícil el troba a la seva terra, a les Illes, on no hi ha costum de sentir cantar en català, però s’acabarà convertint en la representant més genuïna del gènere popular. D’aquell disc primer de Maria del Mar Bonet, Cançons de Menorca, avui torna al Fes ta festa, aquesta tradicional titulada Sa nuvia d’Aljandar, produït i editat per la discogràfica Concèntric l’any 1967.