Maria Dolors Lafitte – “Carrer segueixo”

Maria Dolors Lafitte – “Carrer segueixo”

Càpsula número 63

 

Maria Dolors Laffitte, Dolors al principi i Maria ja cap al final de la seva carrera, va néixer a Roda de Ter i va dedicar tota la vida a la música, la poesia, el misticisme i la filosofia. Malauradament Dolors o Maria Laffitte ens va deixar massa aviat, el 2008, amb  només 59 anys, després d’haver treballat en molts camps de la música tradicional com el grup La Corranda amb Jordi Roura i Ricard Casals, la música sefardita, la medieval d’Els Trobadors amb Alfons Encinas, la cançó francesa, la cançó infantil amb Ara va de Bo, o la música i la cultura occitanes, en què ens centrarem avui. L’any 1968 Maria Laffite actua diverses vegades al programa Radioscope de Salvador Escamilla a Ràdio Barcelona. La primera, versionant Joan Manuel Serrat. Després hi torna per presentar un repertori de cançons de la Provença i avui recordarem, un altre moment de Radioscope d’aquell mateix any 1968 on Salvador Escamilla presenta Dolors Laffitte en directe, a punt de cantar una de les propostes sobre la nova cançó occitana, amb una guitarra a la qual se li acaba de trencar una corda. És un document que ens ha cedit Jordi Roura del seu arxiu històric.

  • SALVADOR ESCAMILLA: “Una intèrpret de la nostra cançó que canta unes cançons molt boniques. Fins ara havia cantat cançons dels nostres autors, després ens va cantar cançons de la Provença i, mentrestant, hi havia cançons de la seva pròpia inventiva. Atenció a una estrella convidada que arriba ara i aquí. Arriba aquesta intèrpret jova de la nostra cançó que canta també cançons de la Provença: Maria Dolors Laffitte… Has  tingut un ensurt, explica’ns què és el primer que ha passat pel teu cap quan la guitarra s’ha trencat quan era a punt de dir-te vine?
  • MARIA DOLORS LAFITTE: “Només he pensat: ja està, Llavors he agafat la guitarra del Xavier, que me l’ha deixada. Em sembla que serà més o menys el mateix to”
  • S.E: “Vols provar-ho?. Com que és un programa en directe, ens agrada la naturalitat, amb equivocació i corda trencada inclosa, ho entendran. Així queda més viu, ningú pot pensar que és un programa gravat, Anem directament a la cançó”.
  • M.D.L: “És Carrer segueixo”.

 

Era Dolors Laffitte a punt de cantar en directe a Ràdio Barcelona el 1968. Carrer segueixo, la va gravar per Concèntric, poc després d’aquesta actuació a Radioscope. És una cançó que forma part de repertori del cantautor occità Gui Broglia (https://fresques.ina.fr/borbolh-occitan/fiche-media/Occita00099/gui-broglia-canta-lafont.html#infos), sobre poemes del lingüista i poeta Robert Lafont, a qui molts anys més tard, la Generalitat de Catalunya concedirà la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva tasca d’agermanament de les cultures occitana i catalana. L’interès de Dolors Laffitte per aquella música és molt clar, ja que al cap i a la fi, el seu pare era d’origen occità. La versió de Carrer segueixo que avui recordem, compta amb l’adaptació al català de Josep Maria Espinàs. La veu és la de Dolors Laffitte, l’any 1968. també coneguda, en els seus darrers anys, com Maria Laffitte.