La lluna –
La criatura verda / La chaminera / Alberto Gambino

La lluna –
La criatura verda / La chaminera / Alberto Gambino

Avui us proposo escoltar una experiència realitzada per músics aragonesos i catalans a la comarca del Baix Ebre.
El músic aragonès ÁNGEL VERGARA, col·laborador de grups coneguts com Hato de Foces i La Orquestina del Fabirol, entre d’altres, va posar en marxa una iniciativa sorgida després de molts anys de contacte permanent amb les músiques populars d’Aragó i el sud de Catalunya, i amb grups i persones que hi estan vinculades. Especialment amb FRANCESC TOMÀS de Sol i serena, Clau de Lluna, La Criatura Verda… Fruit de tot això, sorgeix aquesta idea de realitzar un treball conjunt que s’emmarqui en el curs inferior del riu Ebre, on aragonesos i catalans tenen molt en comú.

Baix Ebre / Bajo Ebro

El viatge és el mateix que va realitzar la campana de Velilla, és a dir, des del mar fins a la zona on va existir la ciutat més gran de la vall de l’Ebre fins la fundació de Cesaraugusta. Diuen els autors d’aquest treball que abasta des d’on el riu comença a encaixar-se en meandres i congostos fins la inversemblant planúria que s’obre, aigües avall de Tortosa, en el Delta, amb fites com el Monasterio de Rueda i el Castell templari de Miravet.

Explica Joan Amades que a la Terra Alta, en temps de verema, sortien de les vinyes quan es feia fosc i era costum tornar a casa cantant la cançó de La lluna, bo i saludant-la quan la veien al cel. La versió que escoltarem té la lletra més coneguda, una estrofa recollida a Mequinensa i una marxa final festiva.
——–

Us convidem a visitar també la plana web del grup La chaminera o el MySpace del grup La criatura verda.