Melmelada de prunes

Melmelada de prunes

Podem conservar les fruites i els aliments gairebé durant tot l’any. Cada estació ens proporciona fruits saborosos, com diria el poeta i ens permet guardar els productes de l’horta, el bosc i el jardí com agrada dir als anglesos. Però si hi ha una estació de l’any on la natura desplega tota la força, aquesta, és l’estiu.

Les prunes, des de la Verge del Carme fins al setembre, podem trobar diferents varietats.

Els tractats de melmelada consideren que la millor pruna és la clàudia. Aquesta recepta la podeu fer amb la pruna que més t’agradi.

Els ingredients:

  • 1 quilo de pruna neta i sense el pinyol
  • 550 gr. de sucre panela o la quantitat recomanada
  • aigua mineral

Preparació:

  • Rentem les prunes, les tallem per la meitat, girem i els traiem el pinyol, les pesem i les deixem en un recipient
  • Per cada quilo de prunes afegim en aquest cas 550 grams de sucre panela i ho deixem macerar tota la nit, un mínim de 8 hores.

Cocció:

  • Posem un mica d’aigua mineral a la base de cassola, el punt just perquè no se’n enganxi la fruita amb la calor, i tot seguit incorporem les prunes macerades. La posem al foc moderat i ho deixem coure entre 20 i 30 minuts. Comprovem la consistència.
  • No passo la melmelada pel minipimer. La melmelada de pruna amb la cocció es desfà bastant i és molt agradable trobar trossets de la fruita amb contrastos de dolços. Aquest pas al gust de cadascú.

Empotar:

  • Poseu la melmelada, encara amb escalfor, amb pots de vidre esterilitzat i sense arribar a dalt de tot. Tapem ben fort i posem els pots al bany Maria durant uns 15 a 20 minuts.
  • Traieu de l’aigua del bany Maria, deixem refredar i omplim el rebost.

El resultat és una melmelada de color toffee perquè porta panela. Deliciosa amb una torrada i mantega.

La panela és un sucre integral de canya, el més pur que hi ha al mercat, un producte derivat de la canya de sucre, ecològic i elaborat artesanalment, sense refinar ni blanquejar. El pots trobar als herbolaris, supermercats o directament a través d’Intermon Oxfam. Fa dos anys que fem alguna de les melmelades i preparacions amb aquest sucre, potser no queda tan vistós però el sabor és inigualable i molt més saludable.

Que vagi de gust!