Miquelina Lladó – “El trobador”

Miquelina Lladó – “El trobador”

Càpsula número 58

 

Miquela Lladó és una cantautora, folklorista i investigadora mallorquina que treballa des de ben jove tots els àmbits de la música popular i tradicional balear. Quan començava el seu camí de cantautora, l’any 1967, es feia dir Miquelina Lladó i així és com la volem recuperar avui amb la seva música. Per tot plegat, per tota la seva carrera, l’any 2007 Miquela Lladó rep l’homenatge de l’Ajuntament de Palma en reconeixement de la seva feina musical, per un costat com a compositora i cantant, i per l’altre, per la contribució a la recuperació i manteniment de la música tradicional mallorquina, com és el cas, per exemple, del seu treball d’investigació sobre el Ball de Bot. 

“Pareix que la música popular és una cosa molt fàcil i que en quatre notes ja està fet. Ha de ser una cosa senzilla però ha de tenir aquella cosa que sa gent connecti. Es que varen ser pioners de mantenir viu el Ball de Bot, varen ser en Biel Caragol, en Biel Majoral, en Biel d’es Cantó, L’Amo en Xesc de Son Cloquis, a molt de pobles de Llevant que se mantenien ses ballades però en pla familiar, un dia per cassa, per una celebració, una revetlla o una festa, i clar, sa gent reivindicava es fet de no vestir-se de pagès i pujar damunt d’un escenari, sinó que fer el Ball de Bot com un element viu que continuava al llarg dels anys lo que havia estat completament soterrat, per mot que durant s’època franquista, sa Secció Femenina havia agafat lo que eren els balls tradicionals i populars de cada regió d’Espanya, per fer unes mostres que no tenien res a veure amb s’esència de lo que era es ball popular des poble”.

El treball de Miquela Lladó quan deixa de ser Miquelina, és immens. Sempre amb dedicació total a la recuperació i manteniment de la música folklòrica balear, per ella mateixa, per les seves investigacions, o posant en marxa formacions com els grups Música Nostra o Siurell Elèctric. També col·labora amb l’Orquestra Simfònica de Balears. Avui però, farem tornar una cançó dels inicis de la Miquela, quan encara era Miquelina Lladó l’any 1967, i presentava el disc primer netament de cantautora, amb les seves cançons, d’entre les quals destaquem i recordem El trobador.