Missions i Missioners (I)

Missions i Missioners (I)

CÀPSULA 13 

 

Encetem un seguit de càpsules dedicades als missioners de l’Obra del Cançoner. En elles farem un recorregut per la seva formació dins el camp de la música i les lletres, que ens farà conèixer qui eren i alhora, entendre per què van arribar a ser seleccionats per a formar part activa en les missions de recerca, per a realitzar el que, en etnomusicologia -i també en altres disciplines- es coneix com a “treball de camp”.

Higini Anglès

Mossèn Higini Anglès i Pere Bohigas participaren l’any 1922, en una de les dues primeres missions de recerca. Aquesta es va dur a terme en dues fases: pel Solsonès entre els mesos de juliol i agost, i pel Berguedà entre els mesos de setembre i octubre.

Higini Anglès, fill de Maspujols, al Baix Camp, va estudiar al seminari de Tarragona i va ser ordenat sacerdot l’any 1912. Va estudiar contrapunt, fuga i orgue amb Vicenç Maria de Gibert, història de la música i musicologia amb Felip Pedrell, paleografia i cant Gregorià amb el P. Gregori Maria Sunyol i cançó popular i composició amb Josep Barberà (que també va col·laborar com a missioner a l’Obra del Cançoner), completant els seus estudis a Alemanya. Va ser cap del departament de música de la Biblioteca de Catalunya i professor al Conservatori del Liceu i a la Universitat de Barcelona. Fundador i director de l’Institut Espanyol de Musicologia, l’any 1947 fou designat director del Pontifici Institut de Música Sacra a Roma. Entre molts altres, són importants els seus estudis i treballs sobre la música a Catalunya fins al segle XIII i la música barroca hispànica.

Pere Bohigas

D’altra banda, el vilafranquí Pere Bohigas, es doctorà en filosofia i lletres a la Universitat de Barcelona -on fou professor de paleografia- i completà la seva formació a París i Anglaterra. Va  exercir de professor a l’Escola de Bibliotecàries i dirigí la Biblioteca Catalana d’Obres Antigues. Va ser membre de l’Institut d’Estudis Catalans i president de la secció filològica.

Josep Barberà

Finalment, Josep Barberà, nascut a Barcelona, realitzà els seus estudis musicals al Conservatori del Liceu i fou alumne de Felip Pedrell. Maria Montessori li encarregà un estudi sobre l’educació musical als infants de les seves escoles. Fou professor d’harmonia, contrapunt, fuga, composició i instrumentació al Conservatori del Liceu, que dirigia en aquells moments Joan Lamote de Grignon.

Josep Barberà participà juntament amb Pere Bohigas en tres misions de recerca. Una durant els mesos de setembre i octubre de l’any 1923 per l’Alta Segarra, el Cardoner i Ribera del Segre, les altres dues els estius dels anys 1924-1925 per Cervera i encontorns, i pel Vallès. Aquesta darrera efectuada en tres etapes.

 

Camisa de la missió de recerca realitzada per Higini Anglès i Pere Bohigas l’any 1922.

Procedència del document: Abadia de Montserrat © 2022.

 

Cançó: La donzella de Rosselló
Intèrpret: Anna Camps

https://youtu.be/lBoRR4qbaFc
Aquesta cançó forma part de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i fou recollida per Higini Anglés i Pere Bohigas a Solsona (el Solsonès) el 12 de juliol de 1922 i cantada per Maria Balletbó.

La versió que es presenta va ser enregistrada al municipi de Mura (el Bages) el dia 24 d’abril de 2016.

-Cançó: Una matinada fresca
Intèrpret: Anais Falcó

https://youtu.be/gvzJnR0rPYs
Aquesta cançó forma part de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i fou recollida per Josep Barbera i Pere Bohigas a Polinyà (Vallès Occidental), entre el 23 i el 28 d’agost de 1924, i cantada per Teresa Roger “La campanera”.

La versió que es presenta aqui de la cançó Una matinada fresca, va ser enregistrada, a Masia Mariona (el Vallès Oriental) el dia 10 de setembre de 2016
Enregistrament efectuat en motiu de la commemoració del 50è aniversari del traspàs de Rafael Patxot i Jubert, organitzat per la Diputació de Barcelona