Missions i Missioners (III)
CÀPSULA 15
Els germans Sansalvador i els germans Fouché.
Entre els mesos d’agost i octubre de 1924, els germans Joaquim i Just Sansalvador i Cortès varen dur a terme una missió de recerca per 12 poblacions del Comtat de Cocentaina (com Millena -anomenada també Billeneta-, Gorga, Benillup, Muro, etc.), a la província d’Alacant. Tots dos nascuts a Cocentaina, Just Sansalvador va marxar amb 16 anys a Barcelona per continuar els seus estudis musicals a l’Escola Municipal de Música. Paral·lelament, va estudiar per a “maestro nacional”. Superades les oposicions per a director de bandes militars, l’any 1933 va ser destinat a Algecires, on visqué fins a la seva mort.
D’altra banda, el seu germà Joaquim, que sols realitzà estudis primaris, va arribar a estudiar solfa a Cocentaina amb mossèn Josep Reig, organista, qui va captar les grans qualitats musicals del seu deixeble.
Just Sansalvador, juntament amb el seu germà Joaquim, van recollir 1676 cançons i també danses, i van recollir informació de dos-cents cinc informants, de totes les edats, la major part d’ells de Cocentaina. Sembla ser, que molt al començament de la missió per a l’Obra del Cançoner, també hi va col·laborar un altre germà, Miquel, tot i que no hi ha cap referència explícita ni a les notes ni al recull.
Els germans Sansalvador coneixien bé el territori. Això els va ajudar, ja que, tal com ells mateixos van deixar escrit: “hom sol trobar una resistència passiva en els veïns dels poblets, en consultar-los sobre el seu folklore; gràcies però a les nostres coneixences, n’hem pogut treure quelcom”. Cal destacar la gran quantitat de corrandes recollides, algunes d’elles amb textos de segona intenció finament elaborats.
Una altra parella de germans, els germans Pierre i Marcel Fouché -nascuts a Illa, al Rosselló- realitzaren, l’estiu de l’any 1930, la seva missió de recerca a la Catalunya Nord, concretament al Rosselló, on diversos membres de la seva família intervingueren com a informants, especialment el seu pare. Dissortadament, no van deixar escrita cap memòria de la missió. “Pierre Fouché era un sacerdot secularitzat que estudià filologia romànica i esdevingué un especialista reconegut en la gramàtica històrica del rossellonès”, tal com ens ha deixat escrit el P. Josep Massot. Fou catedràtic a les universitats de Grenoble, Estrasburg i París, i membre de l’Institut d’Estudis Catalans. Precisament, l’any 1930, l’any de la realització de la missió de recerca per a l’Obra del Cançoner, Pierre Fouché exercia de catedràtic a Estrasburg. Per la seva banda, el seu germà Marcel era científic -especialitzat en temes vinculats a l’acústica- i musicòleg, autor de diversos tractats i publicacions musicals, exercint també de professor a la facultat de ciències d’Istanbul.
Procedència de les fotografies: Abadia de Montserrat © 2022
– – – – –
-Cançó: Dubtes de casar-se.
Intèrpret: Aída Amiguet
https://youtu.be/tlDJPYSVnD4
Aquesta cançó forma part de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i fou recollida per Joaquim i Just Sansalvador i Cortès a Gorga (Cocentaina) entre el 5 i el 9 d’agost de 1924, i cantada per Maria Company.
La versió que es presenta va ser enregistrada al municipi de Tvissa (la Ribera d’Ebre), el 26 de maig de 2016.
Enregistrament efectuat en motiu de la commemoració del 50è aniversari del traspàs de Rafael Patxot i Jubert, organitzat per la Diputació de Barcelona.
-Cançó: Bolero de Guadassauar
Coral: Cor de Cambra Amalthea de València.
Arranjament: Diego Ramon i Lluch (1948-2006)
Direcció: Marta Mármol.
https://youtu.be/AstH1PzJDdA
Aquesta cançó pertany al concert en homenatge a Rafael Patxot i a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, celebrat a l’Auditori de Barcelona el dissabte 27 de febrer de 2016.
–Cançó: Los pobres soldats
Intèrpret: Bernat Bailbé
https://youtu.be/qut1QWh53w
Aquesta cançó forma part de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i fou recollida per Pere i Marcel Fouché a Illa de Tet (el Rosselló) l’estiu de 1930 i cantada per Josep Fouché.
La versió que es presenta aqui de la cançó “Los pobres soldats”, va ser enregistrada, a la Biblioteca Nacional de Catalunya (el Barcelonès) el dia 15 de març de 2017.
Enregistrament efectuat en motiu de la commemoració del 50è aniversari del traspàs de Rafael Patxot i Jubert, organitzat per la Diputació de Barcelona.
-Cançó: A l’horta del meu pare
Coral: Les Camilleres de Sallagosa (Catalunya Nord)
Arranjament: Manuel Oltra (1922-2015)
Direcció: Germain Malé.
Aquesta cançó pertany al concert en homenatge a Rafael Patxot i a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, celebrat a l’Auditori de Barcelona el dissabte 27 de febrer de 2016.
https://youtu.be/YQjDdwZ7xBQ