Missions i Missioners (V)

Missions i Missioners (V)

CÀPSULA 17

Joan Llongueres i Badia, Bartomeu i Joan Llongueres i Galí, Lluís M. Millet i Esteve Albert.

 

Continuem amb missioners que van realitzar missions de recerca per a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya juntament amb Joan Tomàs.

Joan Tomàs i Joan Llongueres i Badia van mantenir una gran amistat al llarg de les seves vides i compartiren diversos projectes pedagògics, com el de potenciar l’ensenyament de la música a l’escola. Joan Llongueres i dos dels seus fills intervingueren acompanyant el mestre Tomàs en missions de recerca per l’Obra del Cançoner.

 

D’esquerra a dreta: Joan Llongueres i Badia, Mateu Garolera i Joan Tomàs. A can Iglesias, Santa Creu d’Horta (Guilleries). Any 1922.

Joan Llongueres i Badia, va néixer a Barcelona l’any 1880. Estudià amb Enric Granados, Enric Morera, Lluís Millet i Domènec Mas i Serracant. Fou el principal introductor de la Rítmica Dalcroze a Catalunya, apresa directament del seu creador, el músic suís Émile Jaques-Dalcroze. Va fundar l’Institut Català de Rítmica i Plàstica dins l’Orfeó Català i va ser un dels impulsors del que seria l’Escola Vallparadís fundada per Alexandre Galí. Va ser un dels fundadors de l’Acadèmia de Música de Barcelona, així com el fundador i el director de l’Escola Coral i de l’Escola Municipal de Música de Terrassa, i el responsable de l’ensenyament musical a l’Escola Blanquerna. Fou nomenat director musical de les escoles de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Escola Vilajoana de nens cecs i sordmuts. També va col·laborar com a crític musical a la “Veu de Catalunya” i publicà diversos articles a la “Revista Musical Catalana”.

L’any 1922 va participar amb Joan Tomàs en una missió de recerca per diverses poblacions de les comarques de la Selva i la Garrotxa. Més endavant hi col·laborarien dos fills del mestre Llongueres: Bartomeu i Joan Llongueres i Galí. Bartomeu, nascut a Terrassa l’any 1906 i arquitecte, va efectuar els anys 1923 i 1924, amb tan sols disset anys, dues missions de recerca amb Joan Tomàs per terres gironines. D’altra banda, el seu germà petit Joan, pintor nascut l’any 1913 també a Terrassa, va   acompanyar el mestre Tomàs l’any 1935 en una missió de recerca per la vall de Ribes, la Cerdanya i Baridà.

D’esquerra a dreta: Joan Tomàs, Manuel Saurí i un jove Lluís M. Millet. Missió de Recerca a l’Alt Empordà l’any 1927.

Un altre nom vinculat a l’Orfeó Català, el de Lluís M. Millet i Millet, fill de Lluís Millet i Pagès, director de l’Orfeó Català -i responsable de la direcció de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, juntament amb el mestre Francesc Pujol-, va realitzar una missió de recerca amb el mestre Joan Tomàs a l’Alt Empordà l’any 1927.

Nascut a Barcelona l’any 1906, va estudiar a l’Escola Municipal de Música i fou director de l’Orfeó Català un cop traspassat el mestre Pujol.

Per acabar, Esteve Albert i Corp, nascut a Dosrius (al Maresme) l’any 1914. Poeta, autor teatral, historiador i promotor cultural, es va interessar de ben jove pel folklore, sobretot per les llegendes i cançons populars i per la cultura Rossellonesa i Occitana. L’any 1932, amb divuit anys, va acompanyar al mestre Tomàs en una missió de recerca per a l’Obra del Cançoner a Mataró i l’any 1933 altre cop a Mataró i també a Sant Andreu de Llavaneres.

 

Procedència de les fotografies: Abadia de Montserrat © 2023.

 

Cançó: Sardana satírica de Rupit
Intèrpret: Laura Plasència
Aquesta cançó forma part de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i fou recollida per Joan Tomàs i Bartomeu Llongueres a Sant Esteve d’en Bas (la Garrotxa) al mes d’agost de 1924 i cantada per Francisca Bagó i Colomé.
La versió que es presenta aquí de la cançó “Sardana satírica de Rupit” va ser enregistrada al municipi de Riudaura (la Garrotxa) el dia 13 de setembre de 2015.
https://youtu.be/5cNfUFuGSfM

Cançó: En Pere Gallerí
Intèrpret: Cantabile Coral de Cambra d’Olot.
Arranjament: Josep Viader (1917-2012)
Direcció: Joan Asín
Aquesta cançó pertany al concert en homenatge a Rafael Patxot i a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, celebrat a l’Auditori de Barcelona el dissabte 27 de febrer de 2016.
https://youtu.be/xdMyLQ5QXKI