Missions i missioners (VII)
CÀPSULA 19:
Josep M. Casas, Ramon Morey i Andreu Ferrer.
Continuem fent referència a missioners que van formar equip amb Baltasar Samper en missions de recerca per l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya a les Illes Balears.
Josep M. Casas Homs va néixer a Valls (a l’Alt Camp) l’any 1894. Es llicencià en Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona, i es doctorà a la Universitat Central de Madrid. Amplià els seus estudis a Bonn, Florència i Roma. Va treballar com a professor d’ensenyament secundari, com a redactor del diari “La Veu de Catalunya”, i a la secció lexicogràfica de l’Institut d’Estudis Catalans. Fou secretari de la delegació del CSIC a Barcelona i va col·laborar en la traducció d’algunes de les obres dels volums de la Fundació Bernat Metge. També va ser membre de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. Juntament amb Baltasar Samper, treballava a les oficines de l’Obra del Cançoner, tot copiant material que els arribava i que calia retornar.
Va participar en una missió de recerca, efectuada els mesos d’agost i setembre de l’any 1925 a Mallorca al costat de Baltasar Samper. En aquella ocasió recolliren vuit-centes cançons curtes sense tonada i tres-centes cançons amb tonada.
Per altra banda, Ramon Morey i Antich, nascut a Palma de Mallorca l’any 1885, fou pedagog i condeixeble de Baltasar Samper i Miquel Ferrà a l’Institut Balear. Es graduà a Barcelona com a mestre superior, i va ser secretari de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana. De la mà de Joan Llongueres va conèixer la Rítmica Dalcroze, i en va ser el seu introductor a Mallorca.
Entre els anys 1926, i 1930 va realitzar quatre missions de recerca a Mallorca amb Baltasar Samper.
L’any 1928, havent acabat una d’aquestes missions per terres mallorquines, s’embarcaren cap a Eivissa. Com que Ramon Morey havia de reprendre les seves classes a l’escola de Binissalem (Mallorca), Baltasar Samper va haver d’explorar en solitari durant quatre dies l’illa de Formentera.
L’any 1930, Ramon Morey va realitzar una darrera missió a Mallorca amb Baltasar Samper, on encara van recollir 446 melodies i quasi una cinquantena de cançons sense tonada, amb l’agreujant que el fonògraf se’ls va espatllar i no varen poder recollir tonades de treball que consideraven molt importants.
Per acabar, Andreu Ferrer i Ginard, nascut a Artà (Mallorca) l’any 1887, va estudiar magisteri i va exercir de mestre a Artà, Palma i Migjorn Gran (Menorca). Va fundar les revistes “Llevant” i “Tresor dels avis” a Artà, en les quals publicava els seus estudis sobre la cultura popular.
L’any 1927 va dur a terme amb Baltasar Samper una missió de recerca a Menorca. Andreu Ferrer, que havia exercit de mestre durant deu anys a l’illa, la coneixia bé, i hi tenia bones relacions. Varen entrevistar al voltant de cent quaranta informants.
El mes de juny de l’any 1932 hi van tornar, per efectuar una segona missió de recerca.
Procedència de les fotografies: Abadia de Montserrat © 2023.
Cançó: Les transformacions
Intèrprets: Magdalena Borràs i Toni Borràs
Aquesta cançó forma part de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i fou recollida per Baltasar Samper, Andreu Ferrer i Ramon Morey a Selva (Mallorca), del dia 17 al 29 de juliol de 1932, i cantada per unes noies.
https://youtu.be/EYpxJDXJwOg
Cançó: Glosa d’Eivissa
Intèrpret: Catalina Marí
Aquesta cançó forma part de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i fou recollida per Dolors Porta Bauzà a El pla de na Tesa (als voltants de Palma de Mallorca), l’11 de setembre de 1935 i cantada per Vicenta Roig.
La versió que es presenta fou enregistrada al municipi de Mura (el Bages) el 24 d’abril de 2016.
https://youtu.be/P8aHiUQXTss
Cançó: Mai fader.
Intèrpret: José Luís Moll
Aquesta cançó forma part de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i fou recollida per Baltasar Samper i Andreu Ferrer a Sant Lluís (Menorca), de l’11 d’agost a l’11de setembre de 1927, i cantada per Antoni Orfila, vicari de Sant Lluís.
La versió que es presenta va ser enregistrada al municipi de Mura (el Bages) el dia 24 d’abril de 2016.
https://youtu.be/2B_5EFwnWh8