Missions i missioners (VIII)

Missions i missioners (VIII)

CÀPSULA 20:
Palmira Jaquetti, Enric d’Aoust, Maria Carbó i Mercè Porta.

 

Una de les dones que més missions de recerca va dur a terme per a l’Obra del Cançoner va ser Palmira Jaquetti. En total va participar en 13 missions de recerca, set amb el seu marit Enric d’Aoust, quatre amb Maria Carbó i dues amb Mercè Porta. A aquestes cal afegir tres missions de recerca voluntàries i en solitari.

 

Palmira Jaquetti recollint cançons a Maria Vilarodà de can Solà. Molló, any 1934.

Palmira Jaquetti i Isant va néixer al barri del Poble-sec de Barcelona l’any 1895. Llicenciada en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona, va estudiar música al Conservatori del Liceu i a l’Escola Municipal de Música de Barcelona. Va ocupar una càtedra de literatura francesa a l’Institut de Reus i a l’Institut Montserrat de Barcelona. Al llarg de la seva vida es dedicà a la poesia, a la música i a la pedagogia. Pau Casals i Baltasar Samper van musicar alguns dels seus poemes.

Enric d’Aoust i Palmira Jaquetti durant la missió de recerca al Pallars de l’any 1927.

L’any 1927 es va casar amb el belga Enric d’Aoust, doctor en Filosofia i Lletres i pintor. Nascut l’any 1906 a Veviers -a la província de Lieja-, va ser catedràtic de literatura francesa a la Universitat de Barcelona, i també va ensenyar alemany a l’Escola Normal de la Generalitat.

Ambdós van realitzar missions de recerca entre el 1927 i el 1930 pel Pallars, Torroella de Montgrí, l’Estartit, Verges, Pals, l’Escala i la Ribagorça.

Les memòries de les missions de recerca efectuades per Palmira Jaquetti, encarregada de la transcripció musical, són un fantàstic exemple de la seva capacitat descriptiva.

Palmira Jaquetti (d’esquena) i Mercè Porta recollint cançons de Rosa Moreu “Pericona”. Setcases, any 1933.

L’inici de la guerra civil el mes de juliol de l’any 1936, va significar el final de les tasques de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Així i tot, Palmira Jaquetti va efectuar tres missions de recerca voluntàries i en solitari que va trametre a Rafael Patxot, exiliat a Suïssa. L’any 1936, Palmira Jaquetti, va haver d’ingressar a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, i aprofita l’ocasió per recollir cançons al mateix hospital. El juliol de 1937 ho fa a Tona, on passa una temporada de repòs. Finalment, l’any 1940 -ja separada del seu marit Enric d’Aoust-, va realitzar una missió de recerca per Setcases, Manyanet, Anglès i la Vall d’Aran. En el total de missions dutes a terme, va arribar a recollir més de vuit mil documents i va aportar un bon nombre de fotografies.

Maria Carbó i Soler, nascuda a Barcelona l’any 1901 va ser mestra a Cardona, Castellar de n’Hug i Barcelona. De fet, Maria Carbó va substituir Maria Assumpta Pasqual, escriptora i professora de català a l’Institut de Cultura de la Dona, d’on també procedia Maria Carbó. Maria Assumpta Pasqual era qui havia d’acompanyar Palmira Jaquetti en la seva primera missió de recerca l’any 1925. Finalment serà Maria Carbó la companya de Palmira Jaquetti en missions de recerca a la Seu d’Urgell, el Pallars, la Conca de Tremp, Sant Feliu de Guíxols i la Ribagorça realitzades entre els anys 1925 i 1931.

Pel que fa a Mercè Porta i Pino, no en tenim quasi bé dades. Havia estat alumna de Palmira Jaquetti i era bibliotecària de l’Institut de Cultura de la Dona. Totes dues van realitzar una missió de recerca per Tregurà i Setcases l’any 1933, i per Molló, Prats de Molló i Pardines l’any 1934.

 

Mercè Porta anotant cançons de Joan Palol “Perolet “ -a primer terme esquerra-, a Setcases l’any 1933.

 Procedència de les fotografies: Abadia de Montserrat © 2023.

 

Cançó: Goigs de Montserrat
Intèrpret: Carme Castells
Aquesta cançó forma part de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i fou recollida per Palmira Jaquetti i Enric d’Aoust a Benés (Pallars Jussà), el 2 d’agost de 1928, i cantada per Ramona Domisa.
La versió que es presenta aqui de la cançó “Goigs de Montserrat”, va ser enregistrada, a Masia
Mariona (el Vallès Oriental) el dia 10 de setembre de 2016
https://youtu.be/ybb16tu-GgM

Cançó: Corrandes
Intèrpret: Mireia Mena (De Calaix)
Aquesta cançó forma part de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i fou recollida per Palmira Jaquetti i Enric d’Aoust a Torroella de Montgrí o a l’Estartit (el Baix Empordà) el desembre de  1927.
La versió que es presenta aquí de la cançó  va ser enregistrada al municipi de Riudaura (la Garrotxa) el dia 13 de setembre de 2015.
https://youtu.be/OloqK9-tx9Y