Gegants del carrer de la Closa
(Montbrió del Camp)

Gegants del carrer de la Closa
(Montbrió del Camp)

La primera aparició dels gegants del carrer de la Closa de Montbrió del Camp es remunta al Corpus de  1814. Segons el llegendari local, aquests foren fets a Riudecols per un fuster, el qual s’inspirà en la seva filla per a fer la geganta.

En morir la seva filla sobtadament, el pobre home va voler desprendre’s dels gegants, ja que ella li recordava enormement a la seva filla.

Segons es diu, és per aquest motiu pel qual regalà els gegants al carrer de la Closa de Montbrió del Camp, que des de llavors els fa ballar.

Aquesta parella més que centenària del poblet del Baix Camp, representa a un rei moro i la seva enamorada, una jove princesa cristiana. Tots dos estan fets de fusta, per la qual cosa són considerats una joia el patrimoni festiu català.

Tot i la seva antiguitat, aquests gegants no tenen còpia, ja que els vilatans se’ls estimen molt i sempre que fan festa gaudeixen de la seva presència.

A Montbrió també hi ha molts d’altres gegants. Els del carrer d’Avall, datats del segle XIX, són coneguts com a Pinxo i Pinxa i van actuar a la pel·lícula de “La Plaça del Diamant”. Un dels fets més curiosos és que per costejar-los cadascun dels veïns va pagar una moneda, així els gegants serien de tots per igual.

També hi ha els gegants del carrer de Sant Antoni, construïts al popular taller barceloní El Ingenio, i que fa uns anys van tenir un fill. I per acabar, els gegants del grup de Colònies, dos catalanets ben eixerits que van ser creats pels nens i joves durant les colònies d’estiu.