Moviment per a una sardana

Moviment per a una sardana

La dansa que us presentem avui està inspirada en una sardana. De fet, la música la conformen dos curts i dos llargs de la sardana “Íntima”, del mestre Joaquim Serra i Corominas, una obra escrita el mes d’octubre de l’any 1923. El lema que acompanya el títol, “Del cor”, referma encara més el caràcter de la composició.

Es tracta d’una coreografia titulada “Moviment per a una sardana”, creada per l’actual director de l’Esbart Dansaire de Rubí, en Jordi Rubio.

Jordi Rubio i Serra va néixer a Rubí, l’any 1969. Assumeix la ja esmentada direcció de l’esbart rubinenc l’any 2005, substituint a Eduard Ventura amb el que exercia el rol d’ajudant de direcció.

Diplomat per la Universitat Autònoma de Barcelona en el “Graduat en dansa per a mestres de primària”, ha estat professor a l’Institut del Teatre de Barcelona i a l’Escola Internacional Laie. És ballarí de la companyia de dansa Factoria Mascaró.

L’any 2007, amb motiu del centenari del naixement i el cinquantenari de la mort del mestre Joaquim Serra, l’Esbart Dansaire de Rubí estrenà un espectacle Monogràfic amb les obres i les instrumentacions per a cobla del mestre de Peralada com a únics protagonistes musicals. Al costat de la “Dansa de Castellterçol”, “La muixeranga vella” o “El carnestoltes”, entre d’altres, Jordi Rubio presentà aquest “Moviment per a una sardana”, una dansa interpretada per 16 dones.

Reproduïm el text del programa de ma del dia de l’estrena a Rubí, el 29 de juny de 2007, al tradicional Recital de Sant Pere, dins els actes de la Festa Major d’estiu:

“El setembre de 1923, Primo de Rivera signa el decret prohibint l’ús de la llengua i la bandera catalanes a les corporacions públiques. Joaquim Serra, que havia enllestit feia ben poc algunes peces festives, canvia radicalment el caire de les composicions i escriu una nova sardana: Íntima.
En ella s’inspira Jordi Rubio per construir la seva coreografia per expressar la força de la col•lectivitat davant la feblesa de la intimitat, l’elegància davant l’extravagància, la festa davant la quotidianitat. I en aquest dibuix coreogràfic es basa Pau Fernández per vestir el ball.

L’enregistrament musical és de la Cobla de Cambra de Catalunya i data de l’any 2002.