Naps i cols, la nit de Reis a Arenys

Naps i cols, la nit de Reis a Arenys

Donem una nova mirada a la nit de reis. Si estàvem pensant que anirem a dormir d’hora, i que farem bondat per tal que els reis ens portin moltes coses, vol dir que no som ni d’Arenys de Mar, ni d’Arenys de Munt i que segurament tampoc hem sentit a parlar de la nit de Naps ni de la nit de Cols.

Als dos Arenys, el de Mar i de Munt, durant la nit de Reis el jovent no dorm.

Els orígens de la festa tenen a ulls nostres molta crueltat, ja que en un principi els nois penjaven un nap al balcó d’algunes dones amb l’objectiu de fer-ne mofa i escarni. Però la cosa va anar evolucionant i a mida que més anava més interessant es convertia. Aquella ritualització d’orígens tèrbols i poc recomanables va convertir-se amb el temps en una manifestació de galanteig.

I el que són les coses, aquells primers naps vexatoris van convertir-se en verdures amoroses. Els naps penjats a les portes o balcons van començar a anar acompanyats de versos dedicats. Aquestes composicions literàries solen ser pujadetes de to, que ajuden a passar el fred de la nit.

I com qui dies passa anys empeny i les coses tiren endavant i les tradicions es reinventen i es redefineixen per tal que tinguin sentit i sincronia amb els temps que corren. Es per això que ja fa alguns anys que les noies s’han afegit a la festa. Això sí elles no pengen naps, pengen cols.

Encara que les penjacols van començar a exercir la nit del 4 al 5 de gener actualment s’ha unificat i tant els penjanaps, com les penjacols surten la nit de reis cap a l’una de la matinada després d’haver fet un bon sopar.

La celebració d’aquesta tradició va més enllà de la pura transgressió pròpia de festes hivernals i també incorpora alguns elements de crítica local.

Antigament es feien bretolades com pujar barques de baix a mar a muntanya etc.

Tot plegat acaba ben entrada la matinada amb una xocolatada.