No és el que sembla
Quan fem el pessebre hem de vetllar per mantenir les proporcions de les coses que hi volem posar. Les figures han d’estar proporcionades amb els arbres que tenen al voltant, i no podem posar de costat una caseta petita i una figura gran.
De vegades trobem dificultat per simular alguns elements del pessebre i hem de recórrer a la nostra capacitat d’observació i imaginació per resoldre aquests problemes:
- Si vols fer un ramat de bens que està a la llunyania, a les muntanyes del darrere del paisatge, agafa grans d’arròs i enganxa’ls amb pega al lloc on vulguis posar-hi el ramat, vistos de lluny semblen realment bens!
- Si vols fer un bosc d’avets per al paisatge has de recollir pinyes ratades pels esquirols el dia que vagis a la muntanya d’excursió. Aquestes pinyes les hauràs de clavar en un clau per la part de sota, tallar la punxa que no ha estat ratada al capdamunt, pintar-les de color verd i després posar-les al lloc que vulguis formant un bosc.
- Quan preparem l’establia i volem posar-hi palla, el millor és agafar un fregall d’espart i tallar-lo a trossets molt petits, talment sembla palla feta a escala de les figures.
- El marro del cafè el podem usar per fer camins i també per representar els fems de les vaques.
- Amb closques de cacauet podem fer un marge de pedra seca, amb closques d’aglà podem fer nius d’oreneta…
- …i la farina, la podem usar per fer neu, això és un clàssic!
Enric Benavent