Nostra Senyora de la Llibertat
pregueu per nosaltres
És molt evident que la llibertat és una d’aquelles coses que hom desitja amb totes les seves forces. La literatura és plena de fulls i fulls que, d’una manera o altra toquen el tema. La filosofia de totes les èpoques ha posat la llibertat de l’individu com a centre de les seves disquisicions. La música… quantes cançons parlen de llibertat!
Però què és la llibertat?. Quan es tracta de donar la definició, en trobaríem tantes i amb tants matisos que més val que no hi entrem. Però crec que estaríem tots d’acord amb una de les definicions del DIEC II en què, i cito textualment, diu … de qui no està subjecte a un poder estrany, a una autoritat arbitrària…
Ara fa tres-cents anys, durant la guerra de successió, els barcelonins que no volien de cap manera “estar subjectes a un poder estrany” van resoldre aguantar un setge cruel i despietat.
La desesperació de la guerra i el desig de ser lliures va arribar a un punt que uns feligresos de la capella Marcus van batejar una Mare de Déu que hi havia en aquell temple, sense cap advocació, com a Nostra Senyora de la Llibertat.
Aquella nova advocació ben aviat va tenir uns goigs que van ser impresos per Joan Martí l’any 1714. Aquest impressor, juntament amb Josep Llopis, havia estampat en el seu moment les Constitucions i altres drets de Catalunya. Alguns sostenen la hipòtesi que el llibre que duu aquesta Mare de Déu són unes constitucions i drets catalans. Qui ho sap?
Però, per si de cas, ja sabeu a qui hem de resar com uns autèntics devots fins el 9 de novembre i qui sap si més enllà . I per estar ben preparats per a l’ocasió recomano que com a mínim memoritzeu la tornada que diu:
Als Vostres devots ,senyora
que humils vos hem invocat
Assistiu-nos Gran Senyora
Verge de la llibertat
En la nostra web festafesta.net trobareu l’enllaç que us portarà a la Memòria Digital de Catalunya on podreu admirar una meravella de full de goig de Nostra Senyora de la Llibertat, que es troba a la biblioteca de Catalunya i sembla ser que és l’únic que es conserva. http://mdc.cbuc.cat/cdm/ref/collection/llibimps16/id/30934
I de meravella en meravella, si ara us proposava posar en valor el full de goig, ara us proposo que us deixeu seduir per la interpretació d’aquests Goigs del 1714, això sí la melodia és dels Goigs de Montgarri. Els intèrprets són el grup Tornaveus: Ester G. Llop. Heura Gaya, Iris Gayete, Anaís Falcó i Jaume Ayats. Els arranjaments són del mateix grup. I només tinc un adjectiu per definir aquesta interpretació: deliciosa.