Nupcial (sardana)
Josep M. Vilà i Gandol

Nupcial (sardana)
Josep M. Vilà i Gandol

Josep M. Vilà i Gandol

El CLÀSSICS DE COBLA d’avui el dediquem a un compositor poc conegut però que ens deixà un llegat musical importantíssim. Josep M. Vilà i Gandol naixia a Sant Feliu de Guíxols, a la comarca del Baix Empordà, el 19 de novembre de 1904.

Des de ben petit ja mostrà gran inclinació cap al món de la música, estudiant amb mestres guixolencs com Agustí Figueras, Ramon Novi i el mateix Juli Garreta, de qui fou deixeble predilecte. L’any 1914 ingressà a l’Escolania i Capella del Monestir de Montserrat, on romangué durant set anys i on completà una sòlida formació musical.

De retorn a Sant Feliu, es dedicà a impartir classes de solfeig i piano, alhora que es feia càrrec de l’orgue i la capella de música de la parròquia. Paral·lelament, ingressà com a contrabaixista al Quintet Garreta i com a instrumentista de tenora actuà els anys 1927‑28 a la cobla Guixolense. Però la seva dedicació preferent fou la composició, a la que es dedicà molt intensament.

En plena Guerra Civil, contragué una malaltia pulmonar que li provocà la mort al cap de poc temps. Josep M. Vilà i Gandol moria a Girona, el 18 de març de 1937, amb tant sols 32 anys de vida. I malgrat això la seva producció és extensa i d’una altíssima qualitat. A més de les seves sardanes, més d’una cinquantena, cal destacar les obres per a una cobla Scherzo (1926) i La filadora (1927), així com l’obertura per a l’obra lírica L’endemà de bodes. I també l’episodi simfònic per a tres cobles El timbal del Bruc.

També escrigué música d’altres gèneres i per a altres formacions: des de ballables, couplets, cançons, obres corals, música de cambra i polifonia religiosa.

De tota la seva obra coblística hem escollit la sardana titulada “Nupcial”, escrita l’any 1935, una de les darreres de la seva producció que ens mostra clarament el gran compositor, el creador ja experimentat, fidel reflexe del seu admirat mestre Juli Garreta, però amb multitud de recursos propis que confeccionen una personalitat inconfusible i sorprenent. La versió que escoltarem és la que enregistrà l’any 2001 la Cobla de Cambra de Catalunya sota la direcció del mestre Jordi Molina.

“Nupcial”, de Josep M. Vilà i Gandol