Per Nadal, cada ovella al seu corral
(Top 10 – Núm. 07)

Per Nadal, cada ovella al seu corral
(Top 10 – Núm. 07)

En setena posició va quedar el refrany Per Nadal, cada ovella al seu corral

El refrany fa referència al retrobament familiar (el corral) característic de les dates nadalenques: temps de descans, de festa i de compartir. El dinar de Nadal constituïa l’àpat familiar per excel·lència, el que reunia a la taula paterna els fills absents (cada ovella).

Antigament la parèmia tenia dues clàusules, de les quals ha perviscut només la primera: Per Nadal, cada ovella al seu corral; per Sant Esteve, cadascú a casa seva.

Una altra variant ben curiosa: Per Nadal, cada perdiu al seu niu. També s’aplica a les festes de Pasqua i la parèmia diu que Per Pasqua i per Nadal, cada ovella al seu corral. També en alguns llocs diuen Per Nadal i per Cap d’Any, cadascú amb el seu company, en referència a les celebracions més importants de les festes de Nadal.

Hi ha moltes dites referides a la festivitat de Nadal. Recordem per exemple, algunes de referides al fred, com ara Bona casa i bona brasa, bona brasa i bon tió, i bon Nadal que Déu ens dó, o El fred cabal, un mes abans i un mes després de Nadal. D’altres a la feina frenètica que es fa a la cuina per tenir-ho tot a punt: El forn, per Nadal, no para un instant, o La fornada de Nadal se n’emporta mig costal. I el refranyer també destaca la nit de Nadal: La nit de Nadal, la festa dels estels, i la festa major del cel o La nit de Nadal la més llarga (o la més estelada, o la més clara) de l’any.