Per Sant Jordi, llibres
– Ja has pensat quin llibre vols?
– Estic dubtant entre aquest o l’altre, i tu?
– Sí vull l’altre i aquest, encara que també estaria bé el de més enllà.
– Saps què?? Fem-los tots, que un dia és un dia.
– D’acord, els de l’any passat ja te’ls has llegit??
– ….
L’observació estricta de la tradició diu que el 23 d’Abril diada de Sant Jordi els homes regalen roses a les seves enamorades i aquestes corresponen al seu enamorat amb un llibre. Però aquesta tradició ha evolucionat al ritme de la societat i ara tots som susceptibles de rebre i obsequiar qualsevol dels dos elements.
Tot el país per la diada s’omple de parades de llibres de tota mena. Molts carrers i places compten amb la presència de llibreries que ocupen la via pública i donen la pàtina cultural d’alta volada que caracteritza aquesta celebració.
És realment un dia molt especial, és essencialment festiu malgrat que es celebri en dia laborable.
La Rambla de Barcelona es converteix en el centre neuràlgic de la festa. Ja de bon matí els llibreters posen les taules i les omplen de llibres. Una munió de persones s’atansen al llarg de tot al dia per cercar el llibre desitjat. Un dels grans moments és quan els autors signen les seves novetats envoltats de lectors que frisen per endur-se l’exemplar signat.
Si bé la tradició d’obsequiar amb roses ve de lluny, la de regalar llibres és força recent i es remunta a l’any 1926, concretament al 7 d’octubre que a proposta del valencià Vicent Clavel a la Cambra Oficial del llibre de Barcelona va celebrar-se per primera vegada i amb un abast estatal. L’any 1930 va canviar de data a la del 23 d’abril, i de llavors ençà s’ha celebrat coincidint amb Sant Jordi fins avui, i s’ha extingit a la resta de l’estat i ha agafat cada cop més força a Catalunya on té connotacions reivindicatives de caire nacional i de defensa de la llengua.
Els motius pels quals va optar-se pel 23 d’abril són de caire commemoratiu ja que aquest mateix dia van morir-se els escriptors Miguel de Cervantes i William Shakespeare. Posteriorment al 23 d’abril també van néixer o morir escriptors universals com Josep Pla (1981), Maurice Druon (1918), K. Laxness (1902), Vladimir Nabokov (1899) o Manuel Mejía Vallejo (1923), en aquesta data.
Des del 15 de novembre de 1995, i per declaració de l’UNESCO, el dia 23 d’abril es celebra el “Dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor”.