Pessebres
Avui hem vingut aquí per parlar de pessebres, del món del pessebrisme en general, aprofitant aquest espai que ens ha cedit el programa FES TA FESTA, del món de la cultura popular.
Enguany la Federació Catalana de Pessebristes celebra els 25 anys de la fundació. Al principi van ser catorze entitats les que van començar-ho i ara, actualment., estem ratllant les més de cinquanta associacions a nivell de tot Catalunya.
Aquest any s’han portat actes a totes les ciutats que s’ha pogut amb diverses actuacions a municipis i pobles de comarques molt diferents. Tot promogut des de la Federació.
Va ser una idea que va tenir aquesta mateixa entitat, la de treure el primer número, aquest any, de la revista NAIXEMENT. Serà una revista que, si no passa res, sortirà el proper dia 12 de desembre, en motiu també de la Mostra de Figures de Pessebre que es durà a terme al Museu Etnològic de Barcelona. Creiem que aquesta exposició serà molt i molt reeixida degut a que s’ha aconseguit que el seu director i tots els seus ajudants hagin col·laborat amb molta eficàcia a poder ensenyar a tothom les mostres de figuraires de pessebre que hi havia emmagatzemades en el seu interior.
Aquest món del pessebrisme, que és un món que, sembla ser, només es coneix o se’n parla quan arriben les Festes de Nadal, és un món que per la gent que treballa fent pessebres i fent figures és un treball de tot l’any. Aquesta exposició, concretament, està pensada de cara a la gent que tota la vida i durant molts segles han fet pessebres i figures a Catalunya. No només n’hi ha prou de parlar sempre del gran Amadeu, o del Talarn, o de gent com en Martí Castells, si no que també hi ha hagut altres grans escultors; i dic escultors, no dic gent que fan figures de pessebre perquè molt d’ells són uns grans escultors. Ja que en el món del pessebre sempre s’ha menystingut una mica, i no s’ha pogut dir mai que és una obra d’art. Sempre es parla que és una cosa molt tradicional, molt popular, i pensem que també hauria d’estar considerada com una petita obra d’art.
L’acte de cloenda dels 25 anys de la Federació Catalana de Pessebristes serà a la nova Basílica de la Sagrada Família, de Barcelona, el dia 2 de febrer de 2011, ja que és el dia de la Candelera. La Candelera sempre ha estat el dia en què s’acabava el Cicle Nadalenc i es començaven a treure els pessebres. També voldríem demanar que els mitjans de comunicació que ens fessin una mica més de cas, i no ens posessin, a vegades, l’excusa de la religiositat, ja que creiem que no té res a veure una cosa amb l’altra i que els pessebres, per sí sols, ja són un art.
Aprofitant aquest espai, també voldríem demanar a la gent que vagin a veure pessebres, que portin els “nanos” a veure pessebres, a gaudir dels pessebres, i que no quedi cap casa sense pessebre ja que, quan arriba Nadal, no n’hi ha prou només en posar l’arbre, si no que també s’han de continuar les tradicions nostres.
Andreu Coll
Federació Catalana de Pessebristes