Pinzellades d’algunes obres de Joan Tomàs

Pinzellades d’algunes obres de Joan Tomàs

Les cites són de la Revista Musical Catalana.

 

La neu que pel camí hi ha, per a orquestra, amb lletra de Josep Maria Folch i Torres.

Al teatre Tívoli, pel Centre Social de Betlem, el 1926: “S’estrenà la rondalla nadalenca en un acte i quatre quadros. El jove compositor ho ha fet amb innegable encert, i tots els números causen l’efecte desitjat. El preludi i l’intermedi orquestral que precedeix un dels quadros constitueixen dues pàgines saboroses que demostren en el seu autor un temperament musical dels més ardits digne d’encoratjar-se.”

 

Mestre Joan Tomàs

 

Pregària o A la Mare de Déu de la Mercè, amb acompanyament d’orgue.

Del concert Els Poetes i els Músics dedicat a Josep Carner, el 1927: “En la sessió Carner foren també abundoses les estrenes. Els mateixos autors gairebé de la sessió anterior mostraren aquí novament la valor de llur musicalitat, i encara hi oírem cançons ben interessants dels joves, però ja ben destres músics, Blancafort, Mompou, Gerhard i Tomàs”.

El converso

“Assenyalem entre les interpretacions més reeixides d’aquest concert, les cançons harmonitzades pel mestre Tomàs, entre les quals ens plau assenyalar per la seva exquisidesa La nit de Nadal i Cançó de Nadal i la cançó original del mateix autor, Nadal”. 

Non, non, per a cor mixt a sis veus, lletra de Joan Oriol i Bosch

Pastoral és una obra lírica amb lletra de Domènech Puga per a quatre veus solistes i dos cors de quatre veus amb acompanyament. Són 21 números en dos actes. Va ser estrenada amb gran èxit per l’Elenc Dramàtic del Centre Sant Lluís Gonzaga, el 1944. Dins d’aquesta obra, la cançó

Nit serena de Nadal per a una veu i piano, va ser interpretada com a obra independent en varis concerts de Nadal. Encara avui forma part del repertori nadalenc del món coral de casa nostra.

 

El Colmenero divino de Tirso de Molina. És un acte sacramental per a solistes, cors i orquestra. El 1946, als Lluïsos de Sant Andreu, es va representar sota la direcció escènica de Jaume Montaner i la direcció musical de Joan Tomàs. Va agradar molt al públic assistent i es va programar en més ocasions.

La cançó de les noies maques, per a cor a veus mixtes, lletra de Joan Llongueres.

Sol, solet, per a cor a veus mixtes, lletra de Joan Maragall.

Migdia etern, poema coral per a sis veus, amb lletra de Joan Puntí i Collell.