Pluja d’estrenes
i castells a la xinesa
Crònica 01/10/2012

Pluja d’estrenes
i castells a la xinesa
Crònica 01/10/2012

Tot i la pluja el cap de setmana ha estat de profit, amb diverses estrenes tot just a una setmana de la celebració del mundial casteller. Arboç ja te colla de 8, Mataró la tripleta i l’espadat, Lleida la torre folrada i fins hi tot tres colles de 7 més (entre elles els xinesos de Hangzhou). Aquesta temporada segueix brillant.

La diada de Santa Miquel de Lleida ha servit per veure la primera tripleta màgica dels Capgrossos de Mataró, una actuació que no realitzaven des del 2010. Objectius més alts com la torre de 9 o la manca d’un dels tres castells ho havia impedit. El 3 de 9 el van fer al segon intent, després sense problemes van posar la maquinaria a punt amb el 4 de 9 i 5 de 8. Van cloure amb el pilar de 6 que havien estrenat el dissabte al seu local. La Colla Joves Xiquets de Valls també va portar el 3 de 9 a la Paeria, com ja va fer el 2010, a més del 5 de 8 i un 4 de 8 pensant en quelcom més. Els Castellers de Lleida van evidenciar la seva recuperació a l’estrenar la torre de 8, la desena que descarreguen en el seu historial. També van completar el 3 de 8 i el 4 de 8.

A Vilafranca també es va celebrar la diada de Sant Miquel, patró dels verds. Els Minyons de l’Arboç van donar la campanada al carregar el seu primer 4 de 8, castell que ja havien provat en les dues anteriors temporades. La recuperada colla arbocenca suma al seu haver el carro gros, mantenint la torre de 7 descarregada com a castell més valuós. Amb els Minyons ja son 25 les colles que han coronat el 4 d 8 aquesta temporada, rècord de colles en una mateixa temporada. Els Castellers de Vilafranca van fer els dos castells bàsics de 9 i els dos castells de 8 amb l’agulla, sense pilar de mèrit final. Enèsimes proves de cara el Concurs. Els Bordegassos de Vilanova van clavar el 3 de 8,  la torre de 7 i el 5 de 7, la millor actuació del curs.

La Colla Jove Castellers de Sitges va anar d’estrena el dissabte, completant la seva primera torre de 7. Fins al moment l’havien carregat en quatre ocasions, tot i tenir el 4 de 8 en el seu historial. La Colla Joves Xiquets de Valls van fer el 3 de 8, el 4 de 8 i el 9 de 7. La Jove de Barcelona el 3 de 7.

La pluja de dissabte va obligar a suspendre algunes diades i d’altres a canviar d’emplaçament. Va ser el cas de la diada Albert Salvany de Vilanova, traslladada a un pavelló esportiu. La Colla Jove Xiquets de Tarragona va ser la única que en va sortir airosa.  Va fer els dos bàsics de 8, el 9 de 7 i el pilar de 6. Els Bordegassos de Vilanova van fer la torre de 7 però van desmuntar el 3 de 8 i el 4 de 8. Els Xicots de Vilafranca van fallar amb la torre de 7, en portaven deu de descarregades i aquesta els va quedar en intent.

El diumenge Sant Feliu de Guíxols els Marrecs de Salt van fer el 4 de 8 i el 2 de 7, mentre els Moixiganguers d’Igualada el 5 de 7. A Cornellà els Xics de Granollers també van fer el 4 de 8 i el 2 de 7, els Castellers de Cornellà dos castells de 7 amb l’agulla i la Jove de Vilafranca el 3 de 7.

A Vespella els Xiquets de Tarragona van fer el 2 de 7 i els Castellers d’Altafulla el 4 de 7 i els Xiquets d’Alcover castells de 6. A Manlleu els Castellers de Sant Cugat van portar també el 2 de 7, els Castellers de Caldes el 4 de 7 i els Nyerros de la Plana van recuperar el 3 de 7 carregat, que no feien des del juny del 2008. A casa seva els Matossers de Molins de Rei van carregar el primer castell de 7 de l’any, el 3 de 7.

Qui també ha fet els primers castells de 7 de la temporada ha estat la colla xinesa dels Xiquets de Hangzhou, amb un centenar llarg de membres desplaçats a Catalunya. Han bastit el 3 de 7 a Salou, en dues ocasions, i una més a Valls. La Colla Vella dels Xiquets de Valls els va acompanyar aquest diumenge a la tarda. Els amfitrions hi van plantar el 5 de 8,  el 4 de 8 i el 9 de 7. Les dues colles, vestides amb idèntic color rosat, van fer un 4 de 7 de germanor.