Pocions per al mal de gola

Pocions per al mal de gola

Mel i pròpoli, remeis per al mal de gola

Per alleujar el mal de la gola, el famós Ermità dels Pirineus, fra Ramon, sol recomanar la utilització de la mel i pròpoli i, sobretot, l’ús de plantes antiinflamatòries i antibacterianes. En primer lloc fra Ramon proposa la utilització del pròpoli que elaboren les abelles, ja que aquesta substància és un dels millors antibiòtics naturals. Per tal de temperar el mal de coll, s’ha de prendre el pròpoli amb aigua ben calenta i també prendre’n la barreja d’una cullerada d’oli d’oliva amb el suc d’una de llimona i una altra de mel.

Tanmateix, entre els remeis més habituals recomanats per l’Ermità del Pirineu, hi ha les infusions de timó o farigola amb el suc de mitja llimona i endolcides amb mel per a glopejar i fer gàrgares i també, fra Ramon, aconsella les infusions de sàlvia amb plantatgemalví i malva; un conjunt de plantes que són reparadores de les mucoses i d’acció suavitzant i antiinflamatòria.

Una planta remeiera excel·lent per aquests mals de la gola és l’agrimònia que, a més de suavitzar la veu, aclareix i desinflama el coll; també l’arrel de la regalèssia ajuda a expectorar i desinflama les vies respiratòries.

 

pròpolis

 

Fra Valentí Serra de Manresa, arxiver dels caputxins i autor del “Llibre de la mel i  Tornar als remeis de sempre dos llibres que formen part de la Col·lecció l’Ermità i que trobareu a llibreries d’arreu de Catalunya i venda online.