Porros amb vinagreta

Porros amb vinagreta

(primavera – estiu) 

Si vas a La Rioja, Navarra, el País Basc o algunes regions de França o Paris és molt possible que trobis a la carta, al menú o com plat del dia uns porros amb vinagreta. Un plat habitual en aquestes regions.

A Catalunya, és difícil trobar-lo al restaurant, però si, t’animo a preparar el porros amb vinagreta a casa.

 Ingredients:

  • quatre porros d’una mida similar per persona
  • un ou dur per persona
  • una fulla de llorer
  • sal
  • pebre
  • aigua per bullir

Ingredients per fer una vinagreta:

  • sis cullerades d’oli d’oliva verge extra
  • dues cullerades de vinagre de xerès
  • una culleradeta d’una bona mostassa antiga de Dijon
  • cibulet, julivert o alguna herba que t’agradi
  • sal i pebre

Preparació de la vinagreta i cocció de l’ou:

Primer de tot prepararem la vinagreta amb antelació, per avançar la feina i, perquè en el moment de portar a taula hagi reposat.

En un bol posem l’oli, afegim la mostassa fins que quedi ben integrada, afegim el vinagre, un pensament de sal i de pebre i les herbes que hem triat. Barregem, fins que tots els ingredients quedin ben emulsionats. Reservem.

Bullir l’ou dur i tallar-lo ben petit. Reservar fins al moment d’emplatar, que l’afegirem als porros, una vegada cuits amb la salsa vinagreta.

Preparació i cocció dels porros:

  • Netegem els porros de les seves arrels i de la part verda que podem guardar per fer fondos o caldos vegetals. Rentar bé, entre mig de les fulles, és habitual trobar terra que s’hi posa quan es reguen els horts. Eixugar bé i tallar la mida adequada.
  • Introduïm els porros, si vols, lligats en manats de 4, en aigua, lleugerament salada, bullim amb la fulla de llorer durant uns 8-9 minuts, aproximadament, o també els pots coure al vapor.
  • Escorrem l’excés d’aigua, retirarem el fil i els posem en una plata allargada o en plats individuals.
  • Acompanyarem amb la salsa vinagreta, afegirem l’ou ratllat i portar a taula.

Comentari:

Un plat que no s’ha de prendre ni molt calent ni molt fred. A temperatura ambient seria de la millor manera.

 

Que vagi de gust!