Preguntale a las estrellas – Llucià Carbó

Preguntale a las estrellas – Llucià Carbó

Avui volem recordar la veu característica d’en Llucià Carbó, un dels cantaires més populars del món del cant de taverna. Interpret i animador vocacional, participava en trobades improvisades a les tavernes, festes populars i benèfiques interpretant boleros, cançons mexicanes i èxits dels anys 50 i 60 amb un grup de companys escalencs aficionats.

Posteriorment, amb en Joan Ferrés, en Carles Mallart i els germans Ferran i Simeó Català, funda Els Pescadors de L’Escala, segurament, el primer grup d’havaneres que entra en el circuït comercial amb esperades actuacions arreu de Catalunya.

Amb un dels primers enregistraments popularitzen El meu avi, havanera de José Luis Ortega Monasterio, aleshores força desconeguda. Els Pescadors participen per primera vegada, el 1971, ara fa 50 anys, en la Cantada d’Havaneres de Calella.

En Llucià, nascut a un poble del Maestrat valencià i amb un accent molt personal, caràcter obert i planer es converteix molt aviat amb un veritable ídol. Les seves actuacions i gravacions amb Els Pescadors el converteixen amb el tenor de referència. A principis dels anys 90 deixa el grup i funda Les veus dels Pescadors, on continua, amb il·lusió, la seva trajectòria conservant i cantant el repertori escalenc més popular.

Avui l’escoltarem amb el seu darrer enregistrament amb Les Veus, el 2005, dos anys abans del seu traspàs. Serveixi de record i homenatge, escoltant-lo en una de les havaneres en castellà més conegudes: Pregúntale a las estrellas.