Premi a la capitalitat

Premi a la capitalitat

Jesús Ventura

Aquest dissabte, 7 de febrer, se celebrarà la Clausura oficial dels actes de Barcelona Capital de la Sardana 2014. Serà a partir de les vuit del vespre al Gran Teatre del Liceu amb un concert a càrrec del tenor Josep Carreras, la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya i la Polifònica de Puig-Reig. La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya està formada per la cobla La Principal de la Bisbal i la Jove Orquestra de les Comarques Gironines. A més, l’espectacle forma part del Festival del Mil·lenni, un dels grans esdeveniments musicals de Barcelona.

Aquest concert permetrà gaudir de la interpretació de sardanes i cançons catalanes a través de la veu d’un dels grans tenors catalans de tots els temps. Del programa en si no s’han donat massa detalls ja que pel que sembla hi ha prevista una sorpresa sardanista per a tots els assistents. Cal admetre que no és massa habitual que la gent vagi a un concert sense saber-ne el programa però la venda d’entrades sembla que ha anat força bé malgrat els preus. Les entrades amb visibilitat acceptable rondaven els 50 € i s’esgotaren de seguida. Les més assequibles que queden ara, encara amb visibilitat acceptable, estan entre els 80 i els 100 i les de platea valen 117. Una família bi-parental amb dos fills haurà de pressupostar un mínim de 400 € més desplaçaments, sopar, etc. No vull posar aigua al vi. He dit que és una gran cloenda i ho mantinc. Dels actuants res a dir. I tampoc parlaré del programa, entre d’altres coses, perquè no el sé.

Unes hores abans, a les 5 de la tarda, el Foyer del mateix Liceu acollirà la presentació oficial de la Guia d’Aplecs i Concursos Sardanistes 2015. La principal novetat d’enguany és justament la inclusió dels concursos de sardanes de competició. A més a més, també incorpora contactes amb recursos per a tots aquells que necessitin diverses eines i solucions per a la seva activitat sardanista. A la Guia d’enguany hi consten fins a 179 aplecs i 60 concursos, escampats per Catalunya, Andorra i el Rosselló. Se n’ha fet una tirada de 14.000 exemplars que es podran aconseguir a través de les territorials dels aplecs, al Palau de la Virreina de Barcelona, diverses oficines de turisme d’arreu de Catalunya i a la seu de la Confederació Sardanista de Catalunya.

A l’esdeveniment hi haurà un apunt musical de la cobla La Principal del Llobregat. Serà un tastet de 3 obres del seu nou espectacle “Manuel de Falla i Catalunya”. Per això, entre les peces que s’hi podran escoltar n’hi haurà una del músic andalús. Però sense deixar de banda la nostra dansa, que hi tindrà presència amb una obra d’Enric Morera i una altra de Tomàs Gil i Membrado. La Confederació Sardanista de Catalunya és l’encarregada de coordinar i editar cada any la Guia, confeccionada per les diverses territorials d’aplecs existents, la Federació Sardanista del Rosselló i la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya. La Guia d’Aplecs i Concursos Sardanistes s’edita des del 2002, de manera que la d’aquest 2015 és la 14a edició.

A partir del mes de març serà Calella la gran protagonista sardanista del país. Barcelona deixa el penó ben alt. I així ho ha reconegut l’Ajuntament barceloní atorgant-li el Premi Ciutat de Barcelona de Cultura Popular i Tradicional 2014 a la Coordinadora d’Entitats Sardanistes de la ciutat pel conjunt dels actes celebrats durant l’any passat. La nostra més sincera felicitació. Tot plegat ha lluït i ha valgut la pena. Bona feina.

Potser un acte final més assequible al públic en general… Perquè de popular estem segurs que ho serà… En fi: em reafirmo a no posar aigua al vi i més abans de tastar-lo. Però compte amb la garnatxa, que diuen que emborratxa.