Presons gegants

Presons gegants

Jesús Ventura

Avui a LA COLUMNA ens volem fer especial ressò d’una noticia que ja comentàvem la setmana passada i que recollim publicada al Regió-7 del passat 25 de febrer: “La cultura popular i tradicional catalana ha entrat a la presó de Lledoners. Fins al punt que el centre penitenciari bagenc serà el primer a estrenar la seva pròpia parella de gegants. Un jove aixecant pesos i la seva xicota és el que representaran les dues figures, que han estat creades i construïdes a l’interior de la presó per mitjà d’un grup d’interns. Fins i tot, la parella ja té portadors sorgits dels mòduls, i neix acompanyada de grup instrumental: tres grallers i un timbal, tots ells interns que n’han fet l’aprenentatge els darrers mesos gràcies al mestratge de la colla gegantera anoienca de la Llacuna. L’estrena oficial tindrà lloc dissabte vinent i farà possible que per primer cop una presó aculli una petita trobada de gegants.”

Hi participaran un total de 7 colles: La Llacuna (iniciadors del projecte), Sant Joan de Vilatorrada (co-padrins juntament amb els de La Llacuna dels nous gegants), Masquefa, Navarcles, Sant Celoni, i els gegants, gegantons i capgrossos de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, portats pels geganters de la Seu d’Urgell i Juneda; i, lògicament, els gegants amfitrions de Lledoners.

Al matí es desenvoluparan els actes habituals d’una trobada gegantera: l’arribada matinera dels gegants convidats, els parlaments per part de les personalitats, la presentació i bateig dels nous gegants, la passejada per l’interior del centre penitenciari, la mostra de balls de gegants al pavelló, el lliurament de recordatoris de l’acte fets pels mateixos interns i el fi de festa amb un aperitiu per a tothom. Durant la jornada, es farà una exposició de com es va fer la construcció dels gegants i el curs de gralla i tabal i portar gegants, així com també s’exposaran altres activitats que es duen a terme en el centre.

Confesso que desconec completament el funcionament intern d’un Centre Penitenciari, però la darrera actualitat, amb les reivindicacions dels treballadors per les retallades, el fet que només surtin a les notícies quan s’esdevé algun succés luctuós o criminal, o inclús les horribles i demolidores referències cinematogràfiques que ens arriben, no ens fan pensar en un indret on es construeixin gegants, s’ensenyi a tocar la gralla, es facin musicals, festivals de teatre o, com apareix a la plana web de l’ACTIC (acreditació de competències en tecnologies de la informació i la comunicació) de la Generalitat de Catalunya, es realitzi una formació continuada a interns, en les anomenades ciberaules, aules informàtiques fruit de la recuperació de material informàtic que impulsa i gestiona l’Associació Social Andròmines. L’esquema formatiu ha demostrat ser efectiu, de manera que s’ha aconseguit que de 626 interns formats, 49 realitzessin la prova d’avaluació de l’ACTIC durant 2011, i un 88% d’aquests la superessin.

No sé perquè però crec que aquesta pionera presència de gegants a un Centre Penitenciari pot tenir continuïtat. Sí, ja sé que no és fàcil imaginar, encara que sigui només per qüestions de seguretat, una trobada de gegants de presons. Però potenciant aquesta vessant imprescindible de formació que ha de tenir un centre d’aquestes característiques, penso que és probable que ho arribem a veure. Sense anar més lluny, i salvant totes les distàncies, la setmana que ve se celebrarà a l’Escola Virolai, de Barcelona, la XIV Trobada de Gegants d’Escola de Catalunya en la que hi participaran més de 30 colles. Alguna deuria ser la primera, no us sembla?