Programa 105 – 20/04/2012
(Edició 1894)

Programa 105 – 20/04/2012
(Edició 1894)

UN “FES TA FESTA” DE SANT JORDI

El cavaller, el drac i la princesa. La llegenda. La rosa i el llibre. Començarem aquest nou FES TA FESTA parlant de Sant Jordi, d’aquesta diada genuïnament catalana tan meravellosa que any rere any llueix com cap altra en el calendari festiu.

En aquesta edició 105 del FES TA FESTA internàutic recuperem LA COLUMNA, del nostre director Jesús Ventura, que aquesta setmana, amb el títol de “Un altre Sant Jordi” aborda precisament aquesta diada amb un munt de metàfores i significats amagats però latents.

També tindrem les NOTÍCIES ESCOLLIDES en les que us parlem de les Creus de Sant Jordi concedides enguany a persones o entitats de la Cultura Popular; de l’arxiu Lomax i del retorn a casa de tots els materials sonors recollits per aquest eminent antropòleg, a qui podríem anomenar el Joan Amades americà; del Curset de Sardanes de l’Agrupació Sardanista TERRANOSTRA, de Girona; i de moltes més coses.

I a l’AGENDA, us parlem, també entre altres actes, de la Cloenda del darrer Pubillatge Sardanista de la història, el de la vila d’Organyà, que tindrà lloc aquest diumenge 22 d’abril i de l’imminent naixement del nou concepte “Capital de la Sardana”, endegat conjuntament per la FSC (Federació Sardanista de Catalunya), l’UCS (Unió de Colles Sardanistes) i l’OBP (Obra del Ballet Popular); i de la Festa de Primavera del Càmping Bonavista de Calella, que tindrà lloc el proper diumenge dia 28 d’abril.

I també tornen les seccions:

  • ROURENFOLK, amb en Jordi Roura, que ens porta una versió de l’impressionant “Ball de l’Àliga de Berga“, a càrrec del grup RIU.
  • CONTES I MENTIDES, amb l’Albert Estengre, amb nous contes i noves històries. El que inicia aquesta nova tanda, tot homenatjant al gran Pere Calders, es titula “L’arbre domèstic”.
  • I també nous episodis de ELS SECRETS DE L’ETNOLÒGIC, l’espai que ens trasllada al Museu Etnològic de Barcelona, on el nostre bon amic Gustau Molas ens presenta nous estris d’aquesta institució. Avui ens parla d’un “Brunzidor”.

I a més del tema del grup RIU al ROURENFOLK, molta més música: la particular versió de “La llegenda de Sant Jordi”, del grup PEP LÓPEZ I SOPARS DE DURO. I dues sardanes que també fan referència a la festa: “Sant Jordi i el drac mamen plegats”, de Joan Josep Blay; i la clàssica “Rosa de Sant Jordi”, de Fèlix Martínez i Comín.

I la setmana que ve estrenarem secció amb un nou/vell col·laborador del programa: en Toni Serés que ens parlarà periòdicament del FONS AMADES. I retrobarem a en Carles Esteve amb la seva CRÒNICA CASTELLERA. I moltes més coses. Us les perdereu?
———————————————————————-
I ja que parlem de Sant Jordi, al Youtube hem trobat aquest vídeo de la representació de la Llegenda del cavaller que es fa cada any a Montblanc.