Programa 136 – 16/11/2012
(Edició 1925)
UN “FES TA FESTA” PLE A VESSAR
Perquè en una hora de ràdio internàutica no hi caben, ni de bon tros, ni una centèsima part de tot allò que passa en el món de la cultura popular i tradicional en una setmana. És impossible!
Però hi caben moltes i moltes coses… I a nosaltres, i a tots els nostres col·laboradors, ens agrada molt comentar-les i explicar-les amb la més gran dosi de rigor de què som capaços i, sobretot, amb bon humor.
Tot i que a vegades ens enervem amb l’actualitat. Com és el cas de LA COLUMNA d’aquesta setmana del nostre director, en Jesús Ventura, que ha titulat “Immunitat, barra i profecies” i en la que no se n’ha pogut estar d’escometre contra algunes de les coses que es veuen i es senten en una campanya electoral. Després de l’emprenyada, unes profecies independentistes li retornen la tranquil·litat. No us la perdeu…
Però a banda del comentari editorial inicial, el FES TA FESTA conté els seus espais habituals, com la CRÒNICA CASTELLERA, d’en Carles Esteve, amb el comentari documentat dels millors castells del cap de setmana passat, entre els que destaquen dos fites importants clarament reflectides en el títol: “Barcelona carrega el 3 de 9 i Gràcia el 5 de 8”.
I una AGENDA realment farcida, amb actuacions d’esbarts, actes sardanistes, trobades geganteres, concerts de música tradicional i una especial atenció a les activitats que al voltant de les danses tradicionals desenvolupa un col·lectiu tant actiu com és del grup ESCAMPILLEM, entre d’altres.
A les NOTÍCIES ESCOLLIDES comentem especialment el conveni de col·laboració que han signat la Universitat de Vic, l’Ajuntament de Taradell i l’Associació de Tonis de Taradell per impulsar l’Ecomuseu del Blat de la plana de Vic, un Ecomuseu que vol esdevenir un agent dinamitzador de les diverses col·leccions, museus, associacions i corporacions públiques compromeses amb la conservació, estudi i divulgació del patrimoni rural de la plana vigatana.
I també us parlarem de llibres i publicacions: algun ja a l’abast de tothom, com és el cas del l’anomenat “I va bola! – Rifes i altres costums de Tots Sants a Reus”, de Salvador Palomar, el primer volum de la Col·lecció L’esca de la teiera; I d’altres en preparació com són les futures novetats bibliogràfiques que ens anuncia l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya: com será “Gegants de les Comarques Meridionals”, que esdevindrà la guía dels gegants d’aquestes contrades i que està endegant la Coordinadora de Colles Geganteres i Gralleres de les Comarques Meridionals de Catalunya en el seu 25è aniversari; o el titulat “Gegants de Molins de Rei” que publicarà la colla gegantera d’aquesta vila del Baix Llobregat amb motiu de la commemoració del Centenari dels seus Gegants Vells.
I les seccions periòdiques:
- ROURENFOLK, amb en Jordi Roura, que en aquesta ocasió ens porta una versió a ritme de rumba, a càrrec d’en Dani Caracola i la seva banda, d’una cançó tradicional infantil: “Sol solet”.
- EL PESSEBRE ÉS UN MÓN, l’espai que locuta l’Enric Benavent, del Col·lectiu El Bou i la Mula, que ens parla de “El pesebre a l’escola” en un article escrit per Josep M. Font i Font.
- I una nova entrega dels CANTS IMPROVISATS de la Marta Ibàñez, en el que la nostra col·laboradora ens explicarà com funciona el tema de la improvisació en les “Jotes de l’Ebre”.
I la música, amb dues sardanes: “Vora el rierol”, de Joaquim Serra; i “Riba-roja d’Ebre”, de Tomàs Gil i Membrado; i el tema original de Lluís Marmí titulat “El gall” i interpretat pel grup Forta Barreja.
I tornant al principi, no us perdeu aquest video que corre pel Youtube sobre les profecies independentistes.