Programa 140 – 14/12/2012
(Edició 1929)

Programa 140 – 14/12/2012
(Edició 1929)

UN “FES TA FESTA” DE PESSEBRE

Perquè sense que ho haguem buscat ens ha quedat un programa molt temàtic en el que el pessebre és l’autèntic protagonista. Ves que no sigui per l’època de l’any en la que estem…

D’entrada, l’Amadeu Carbó ens parla d’una magnífica exposició pessebrística a Castellar del Vallès, que amb el nom genèric de “Jocs i pessebres” arriba enguany a la 62a. edició i que organitza el Grup Pessebrista de Castellar del Vallès. No us la perdeu. I a LA COLUMNA, el nostre director, en Jesús Ventura, ens parla de les representacions que aquest cap de setmana hi haurà de l’oratori “El pessebre”, de Pau Casals, a L’Auditori, precisament a la Sala Pau Casals, i del que digué l’any 1971 el nostre músic a les Nacions Unides. L’escrit es titula “Pessebre Wert”. I amb aquest títol, segur que deixa anar alguna atzagaiada al ministre en qüestió. Per cert, que al final d’aquest text podreu veure el Youtube del manifest contra en Wert del passat dilluns a la Plaça de Sant Jaume.

També tindrem les altres seccions, com ELS TEMES D’EN XINO, que aquesta setmana ens convida a una versió molt lírica de “L’Hereu Riera”, a càrrec del grup valencià Artaica.

I dues seccions que s’acomiaden temporament del programa, que no del web, on quedaran penjades “in secula seculorum”. D’una banda EL PESSEBRE ÉS UN MÓN, aquesta col·laboració amb el Col·lectiu El Bou i la Mula que durant nou setmanes ens ha fet arribar amb la veu de l’Enric Benavent sengles articles de l’actualitat pessebrística. El d’aquesta setmana el firma en Josep M. Font i porta per títol “Nous llenguatges del pessebre”.  Segur que l’any que ve hi tornem.

I d’una altra banda, els CANTS IMPROVISATS de la Marta Ibàñez, que en el seu desè i darrer capítol (per ara), en parla de cap on anem als Països Catalans en aquest camp, de les trobades d’Espolla, del Corrandescola, del Projecte ARCE a secundària, del #garrotweet… En definitiva, “El futur”.

A més, tindrem l’AGENDA, en la que destaquem el Concert “Bou revisited” de la Cobla Marinada dirigida per l’Esteve Molero que podeu “revisar” (i mai millor dit) el proper divendres, dia 21, a dos quarts de deu de la nit, a la Sala Oriol Martorell de L’Auditori, de Barcelona, dins el Cicle de Cobla. Els de la Marinada han fet un vídeo promocional que també podeu veure al peu d’aquest text.

I entre l’AGENDA i les NOTÍCIES ESCOLLIDES us parlem molt de pessebres: del Pessebre Vivent del Bages a les Torres de Fals, un dels més espectaculars del país; de la Bienal del Pessebre Català 2012 a Olot; i de com dos pessebristes de Castellar (recordeu l’Exposició de la que us parlàvem a l’inici), han estat reconeguts com a Mestres artesans pel Departament de ‘Empres i Ocupació de la Generalitat, juntament amb d’altres professionals entre els que hi trobem basters, picapedrers, encastadors, terrissaires, estampadors, joiers i un llarg etcètera. Ells són en Joan Maria Garsot i l’Albert Antonell.

Encara que també us parlarem d’altres coses importants, com ho és el Premi Joan Amades de Cultura Popular 2012, que enguany s’ha concedit a la Companyia COMEDIANTS per una trajectòria de 40 anys de compromís amb el teatre popular i el conreu d’un llenguatge propi a partir de la relectura de les tradicions i les costums. Us recomanem que escolteu l’entrevista a Jaume Bernadet, el seu director artístic, que emetíem al FES TA FESTA el dia de Sant Joan del 2011. Felicitats de tot cor.

I a la música, a més del tema d’en Xino i d’un track del “Bou revisited”, una cançó del nou CD “Projecte pandero”, d’en Guillem Ballaz i la sardana “Paraules”, del mestre Fèlix Martínez i Comín, la que dedicà l’any 1969 a l’immortal Pompeu Fabra en la commemoració del seu centenari.

Ja ho veieu. De tot una mica. Ves que no ens hagi quedat variadet això avui…

I a partir de la propera setmana, tres programes especials: un de NADAL, un d’ANY NOU i un de REIS.

Per cert, creieu que el ministre Wert ho deu saber qui era en Pompeu Fabra?

——————————————————————–

Aquí teniu el Youtube del manifest contra en Wert, a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, el passat dilluns dia 10.

——————————————————————–

I el video promocional del concert de l’Esteve Molero i la Cobla Marinada, amb el seu “Bou revisited” el proper divendres, dia 21, a la nit, a L’Auditori de Barcelona.