Programa 157 – 12/04/2013
(Edició 1946)

Programa 157 – 12/04/2013
(Edició 1946)

LA REPÚBLICA BORBÒNICA DEL “FES TA FESTA”

Una contradicció monumental, és veritat. Però és que nosaltres som així. En el programa d’avui us parlem d’actes d’homenatge als republicans caiguts i, concretament, d’un de molt curiós convocat per la Comissió de la Dignitat que amb el nom de “Oferim una flor a la república catalana” tindrà lloc el proper diumenge, dia 14, a les 12 hdel migdia, al Tibidabo barceloní, just al peu de l’antena de Ràdio Barcelona on hi constava la inscripció: “EAJ1 – Radio Barcelona, la primera emissora de España”. Un text que en temps de dictadura va ocupar el lloc de l’original, que deia: “14 d’abril de 1931 – Des d’aquesta antena Francesc Macià deia al món que Catalunya esdevenia República”. Aquesta proclama ha estat restaurada ara pels serveis municipals barcelonins i lluirà de nou des d’aquest diumenge, en el 80è aniversari de la inauguració del monument.

Però aquesta és solament un dels molts actes que us recomanem en aquest FES TA FESTA contradictori ja que musicalment tindrem un record per aquesta família, els Borbons, que tant malament ho estan passant. Pobrets! Com sempre, ens apropiem dels títols i escoltarem les sardanes “La infantona”, d’Enric Sans; i “La nostra Cristina”, de Narcís Paulís. I un tema del grup MESCLAT que Déu n’hi do: “Si el Rei vol corona…”.

A les SECCIONS, encara una mica més de “marro”:

  • Tot esperant la imminent arribada de la CRÒNICA CASTELLERA, reposem un DITES I REFRANYS, del benvolgut Víctor Pàmies. I posats a reposar, escoltarem quin és l’origen d’allò que diu: “Setze jutges d’un jutjat mengen fetge d’un penjat”. Amb la feinada que tenen ara els jutges…
  • A LA COLUMNA, el nostre director Jesús Ventura, ens parla d’una sortida de la secció de Turisme de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona a la vila de Prada de Conflent, amb visita inclosa a la tomba de Pompeu Fabra. L’ha titulat “La flama de Prada”.
  • A CLÀSSICS DE COBLA també una darrera broma seguint amb els títols de les obres i els Borbons. Escoltarem “Cristineta”, del mestre Josep Font i Sabaté, una sardana espectacular que va enregistrar l’any 2005 la Bellpuig Cobla.
  • A ELS SECRETS DE L’ETNOLÒGIC, en Gustau Molas, des del Museu Etnològic de Barcelona, ens parlarà de la curiosa història d’un “Rellotge de sol” molt especial.
  • I acabarem amb ELS MINUTS DE L’AGUILÀ, en els que avui, el nostre benvolgut Sr. Llorenç en explicarà “La teoria dels llençols”.

I encara més coses: l’AGENDA i més NOTÍCIES ESCOLLIDES, centrades avui en l’aparició de tres llibres ens els que, directament o indirecta, hi han intervingut diversos col·laboradors del programa. “Em dic Eduard Toldrà”, d’en David Puertas i la Laura Borràs, una vida musical convertida en un conte; “El Llibre Gegant dels Gegants”, d’en Nico Alonso i en Carles Arbat, també en format de conte infantil; i, finalment “Els primers castells (1813-1851)”, de Joan Climent Ferré, que serà presentat el proper dimecres 17 d’abril, al Palau de la Virreina, pel nostre cronista casteller, en Carles Esteve.

I quasi que res més. Bé, fins la setmana que ve, que hi tornem. I sense Borbons.

————————–

Al Youtube hem trobat aquest clip del llibre “Em dic Eduard Toldrà”.