Programa 247 – 02/01/2015
(Edició 2036)

Programa 247 – 02/01/2015
(Edició 2036)

TRES NOVETATS DISCOGRÀFIQUES
I MOLTES MÉS COSES AL “FES TA FESTA”

Comencem l’any amb el que podríem anomenar com un concert múltiple. El que conformaran dos temes de cadascuna de les novetats discogràfiques que hem triat per presentar-vos.

Començarem amb el CD “SARDANES PALAUENQUES” de la cobla Jovenívola de Sabadell, un recull de 13 sardanes dedicades o referides a Palau, els seus indrets i la seva gent. Un treball de l’àrea de cultura de l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera, l’agrupació sardanista local del qual escoltarem dues peces: “L’aplec del Remei”, d’Hermenegild Moraleda i “Bell aplec sota el Montseny”, de Joan Pons i Joanmiquel.

El segon CD l’ha enregistrat la cobla Mediterrània i és fruit d’una iniciativa de l’Agrupació Sardanista La Mola, de Matadepera. Sota el títol genèric de MATADEPERA MIL ANYS recull també una dotzena de sardanes dedicades a la vila o a altres viles de la comarca o escrites per autors locals. Com a mostra escoltarem “Sant Llorenç del Munt”, de Francesc Rius i “La Font de Santa Agnès”, d’Agustí Borgunyó.

Entre tema musical i tema musical us parlarem de moltes coses i, molt especialment de les cinc commemoracions que des de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat ens han fet notar que ens arriben en aquest 2015 que acabem d’estrenar: 150è aniversari dels naixements del compositor Enric Morera i de l’enginyer i excursionista Juli Soler i Santaló, 125è aniversari del naixement de Joan Amades i 100 anys de la mort del folklorista Cels Gomis i els 100 anys de la creació de l’Arxiu d’Etnografia i Folklore de Catalunya.

I la tercera proposta discogràfica ens duu fins al Maresme. Es tracta del darrer CD de la cobla Marinada, que amb el títol de “Unint mans, sempre” han endegat els Amics de la Sardana de Premià de Mar amb motiu del seu 65è aniversari. De les 14 sardanes d’autors locals a dedicades a la vila també n’escoltarem dues: “Els gegants de Premià”, de Joan Moliné i “Ginesta florida”, de Jordi León.

I tindrem també seccions: com les DITES I REFRANYS, d’en Víctor Pàmies, que aquesta setmana ens vaticina que “S’ha acabat el bròquil“; o el primer dels nous EXPEDIENT C de l’Amadeu Carbó que en tal data com avui ens parlarà de “Els tres Reis d’Orient“.

Grup COSES i Cobla Sant Jordi

I fins i tot us parlarem de l’inici del XXVIII Cicle Tradicionàrius, amb la presentació el proper divendres, dia 9, a les 22 h., al Centre Artesà Tradicionàrius de la vila de Gràcia, d’una nova fusió: la de l’històric grup COSES i la no menys històrica cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. Comencen forts enguany…

Com nosaltres, els del FES TA FESTA. Que comencem forts i engrescats. No se’ns acaba la corda…