Programa 377 – 16/06/2017 – Edició 2166

Programa 377 – 16/06/2017 – Edició 2166

ESPECIAL SANT JOAN AL “FES TA FESTA”

Perquè tot i que el Dia Universal de la sardana que se celebra aquest diumenge dia 18 arreu del planeta i la inauguració de la Casa de la sardana de Barcelona fan d’aquest tercer cap de setmana de juny un cap des setmana eminentment sardanista, la proximitat de la festa del solstici d’estiu i el fet que quan publiquem el proper FES TA FESTA ja tindrem a sobre el tràfec dels petards, les fogueres i la coca ens ha fet decidir a fer d’aquest FES TA FESTA un especial Sant Joan i per poder destacar una efemèride concreta, ja que enguany s’escau el 50è aniversari de l’arribada a Barcelona de la Flama del Canigó.

Ernest Costa (foto de Vilaweb)

Us volem parlar dels inicis de tot plegat però no ho farem nosaltres, ens ho explicarà el fotògraf i excursionista Ernest Costa, que conjuntament amb l’Esteve Albert i altres activistes de l’època van viure la primera rebuda oficial de la flama per part de l’Ajuntament encara franquista, amb visita prèvia insòlita al domicili particular de l’alcalde Porcioles inclosa. No us en perdeu el relat que no té desperdici. Un testimoni sonor extret de l’entrevista realitzada el passat mes de maig per en Roger Cassany a Vilaweb.

L’Especial Sant Joan també es notarà en la selecció musical: el fragment final de l’obra “Canigó”, de Fèlix Martínez Comín, il·lustracions musicals sobre fragment del poema de Verdaguer, que escoltarem recitats per en Joan Borràs i l’Enric Pous i la cobla Mediterrània; o la cançó “Els focs de Sant Joan”, amb en Celdoni Fonoll musicant uns textos de Joan Maragall de principis de segle passat; o el tema “Sant Joan”, del grup XEIC!, extret del seu darrer treball publicat aquest mateix 2017 que porta per títol LA NIT ÉS NOSTRA.

A les SECCIONS, com sempre, per triar i remenar:

  • Encara en clau musical, recuperarem una de les primeres seccions de ELS TEMES D’EN XINO que emetíem per primera vegada fa sis o set anys, i que en Josep M. Francino dedicà a la cançó d’en Joan Manuel Serrat “Per Sant Joan”.
  • Tindrem la puntual CRÒNICA CASTELLERA d’en Carles Esteve que aquesta setmana ha titulat “Desembarc extraordinari al km 0”, tot fent referència a la presència de la gamma extra a Valls i per part dels verds vilafranquins. Tota una fita.
  • També tindrem les DITES I REFRANYS d’en Víctor Pàmies, que en aquesta ocasió, i amb un mes a l’avançada ens vaticina allò de que “Al juliol, ni dona ni cargol”.
  • I coneixerem el darrer ELS SECRETS DE L’ETNOLÒGIC de la sisena temporada, la secció que escriu i explica en Gustau Molas i que per aquest darrer capítol ha escollit fer protagonistes els “Patacons”.

I encara tindrem temps de parlar-vos de les XXIII Festes del Corpus a Lleida; de la inauguració de l’Exposició “Guarnim el món de festa. Espai urbà, espai humà” a l’Envelat del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia; o de la convocatòria de la XXIII edició de la Beca Josep M. Bernat per a joves instrumentistes de cobla.

I per acabar, la sardana de la Diada Universal: “Una mirada”, de Pep Ventura.