Programa 465 – 01/02/2019 – Edició 2254

Programa 465 – 01/02/2019 – Edició 2254

Inauguració de l’exposició “L’estrena de compositors catalans al Palau”

En el transcurs de l’acte es va presentar també el nou CD de la Cobla de Cambra de Catalunya dedicat a les sardanes per a cobla del mestre Francesc Pujol.

El passat dijous, dia 31, la sala d’assaig de l’Orfeó Català va acollir la inauguració oficial de l’exposició que es podrà visitar gratuïtament al Foyer del Palau de la Música Catalana fins el dia 7 d’abril. L’acte va comptar amb les intervencions de Mariona Carulla, presidenta de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música i de Marta Grassot, responsable del CEDOC (Centre de Documentació de l’Orfeó Català) que va explicar a grans trets el contingut de la mateixa. Després, Josep M. Serracant, president de Músics per la cobla, va explicar la metodologia de l’entitat i va presentar el CD dedicat a les sardanes per a cobla de Francesc Pujol i Pons, compositor, director i arxiver de l’Orfeó, una figura cabdal en la història de la institució.

La part musical del programa la dedicarem en part a ell i escoltarem dues sardanes del CD: “Trapacera” i “La lluna, la bruna”. També escoltarem la que ja és la 16a semi-finalista de La Sardana de l’Any 2018: la titulada “Palau, el nostre poble”, de Francesc Picart. I escoltarem la peculiar i contundent versió del Roger Mas del clàssic de Raimon “Diguem no”, que va interpretar el passat dissabte a la gala d’entrega dels Premis Gaudí de cinema.

https://www.youtube.com/watch?v=oChzTnC2U4I

Les seccions seran, com sempre, força diverses:

  • La musical ens la durà la Marta Ibàñez, amb una de les seves CANÇONS PICANTS. Concretament recuperarem la que ens va fer sentir en el primer capítol de la seva secció: “La polvera“, amb el grup ELS TRES i en Ramon Manent al front.
  • Però també comença amb musica el primer dels nous SONS DE LA TRADICIÓ que ens prepara en Ramon Vilar. El d’aquesta setmana és una cançó de ronda titulada “Y an esa calle que entramos“.
  • És clar que no ens oblidarem de l’altra secció habitual de cada setmana, com les DITES I REFRANYS d’en Víctor Pàmies que aquesta vegada ens comenta què vol dir això de “Tenir la mà foradada“.
  • En plena ebullició de les Festes de la Candela, recuperarem també els “Gegants de Valls” a les HISTÒRIES DE GEGANTS que confeccionen la Berta Miró i en Nico Alonso.
  • I ens retrobarem amb el nostre informant més preuat. Des de Tàrrega, el Sr. Llorenç Aguilà ens regalarà un nou comentari a ELS MINUTS DE L’AGUILÀ. La seva primera intervenció del 2019 l’ha titulada “Tovallons“.

I encara us parlarem d’un Curs de marges de Pedra Seca que tindrà lloc al Celler Albet i Noya, de Subirats, els dies 4 i 5 de març; i de les novetats que es preparen enguany a la Setmana Medieval de Sant Jordi de Montblanc, que tindrà lloc entre els dies 23 d’abril i 5 de maig; i de moltes coses més…

I sempre pensant amb els nostres presos i exiliats.

No us perdeu aquest Youtube de l’ANC.