Programa 469 – 01/03/2019 – Edició 2258

Programa 469 – 01/03/2019 – Edició 2258

Arriba el CARNESTOLTES al FES TA FESTA

Començarem aquest primer programa de març tot comentant el cicle festiu que ens arriba i fent esment de tot el que ha de passar abans que ens endinsem dins l’abstinència de la Quaresma: la disbauxa gastronòmica i de tota mena de les festes carnavalesques que van començar ja a molt indrets amb l’Arribo del passat dijous.

El 32è aplec internacional serà a Copenhaguen

Però el programa anirà farcit d’altres notícies, com ara la presentació el passat dia 23 a Rubí, del la 32a. edició de l’Aplec Internacional que organitza ADIFOLK (l’Associació per a la Difusió del Folklore) i que enguany es desplaçarà de nou cap a Copenhaguen en el marc del Kulturfestival 48 Timer que es celebrarà entre els dies 26 i 28 d’abril. S’hi desplaçaran 23 grups per representar la gran diversitat de la nostra cultura popular.

I també us volem parlar de la presentació de l’espectacle “Viatge a Buda”, del grup Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries que va tenir lloc el passat dia 22 al CAT dins el marc del Festival Tradicionàrius. Un espectacle que es convertirà ben aviat en el proper treball discogràfic del grup de les terres de l’Ebre; un treball que inclourà temes nous i algun ja enregistrat pel grup en altres CD’s com el que escoltarem en el programa: un tema d’en Josep Bo titulat “Gegant de ferro”.

Tindrem les seccions, és clar:

I encara dues sardanes més: la que ja és la segona semi-finalista de La Sardana de l’any 2018, la titulada “La Nàiade del llac de Banyoles”, del capelladí Xavier Cassanyes; i acabarem, ja que haurem escoltat la meravellosa “Sol ixent”, amb la no menys genial “Sol ponent”, del mateix Eduard Toldrà.

El Youtube de la Setmana el protagonitzaran els Xeremiers de Sòller que ens interpretaran el Ball de l’Ós. En el programa escoltareu el tema enregistrat en el disc del Tradicionàrius de l’any 2011. I podreu veure el Youtube d’un concert en directe del grup amb la col·laboració de membres de la Banda de Música de Sóller l’any 2009.

I encara us parlarem d’un nou llibre d’Edicions Sidillà d’allò més interessant, escrit per Miquel Martín i Serra i amb il·lustracions de David Granato que amb el títol de “LLegendes de nit”, recull una munió de llegendes i històries al voltant de les nits més màgiques de l’any: Sant Joan, Tot Sants, Nadal i Cap d’any. Rituals secrets, encanteris, remeis, ordalies, sortilegis… I personatges i éssers fabulosos com els follets, els nyitos, els menairons, les llufes, en Fumera, el Pelut, la Pesanta o l’Esgarrapadones, bruixes, bruixots i totes les formes que adopta el dimoni per fer-se presents en la vida de les persones.