Programa 548 – 04/09/2020 – Edició 2337

Programa 548 – 04/09/2020 – Edició 2337

Un mural Street art sardanista a Vilanova de Bellpuig

Ens referim al que se li ha dedicat a Pilar Torrades. La que és l’ànima de la sardana a Vilanova de Bellpuig, va ser homenatjada a la seva població natal el passat 24 de juliol amb la descoberta pública d’aquest mural obra de l’artista Lily Brick en el marc del Festival Viladona, que inicialment havia de celebrar-se a l’abril, data que va ser posposada en motiu del coronavirus.

El mural, que ocupa tota la façana d’una casa situada al centre de la població́, plasma juntament amb la imatge de l’homenatjada, dues de les tradicions més populars de Vilanova com són les sardanes de la mà de la Colla Sol Ixent i les caramelles, a partir d’unes imatges del fotògraf local Marc Rovira.

Aquest serà un dels temes que comentarem en aquest primer FES TA FESTA de setembre en què tindrem també les SECCIONS de la temporada estiuenca:

I també us presentarem una novetat discogràfica: el CD SARDANES A PORTBOU, el darrer enregistrament de la Cobla Ciutat de Girona que ha editat el Foment de la Sardana i la Cultura Catalana de Portbou que reuneix composicions dedicades a la vila empordanesa de diversos autors i autores. I entre elles, tres estrenes fetes expressament per a l’enregistrament, de les quals escoltarem la original de Josep Coll i Ferrando, que porta per títol “Portbou sardanista”.

I escoltarem els BIFLATS tot parlant d’aquesta 23a. Fira Mediterrània de Manresa que s’acosta i que ja té la web farcida de notícies, tot i que l’edició d’enguany, malauradament, no podrà mantenir totes les activitats. Mentrestant, si us abelleix, podeu recordar com va ser la Fira de l’any passat veient aquest Youtube.

I a la segona part del programa, el CONCERT DE BUTXACA, que aquesta setmana dedicarem al mestre Eduard Toldrà i Soler (1895-1962), del qual escoltarem algunes de les seves sardanes, que pel seu títol ens ajudaran també a fer un recorregut geogràfic per les comarques empordaneses, i en algun dels casos en versions ben curioses:

  • TAMARIU (1930) – Cobla La Principal de la Bisbal (1995), Francesc Cassú, director
  • CANTALLOPS (1932) – Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona  (2012), Salvador Mas, director
  • PUIG NEULÓS (1924) – Cuarteto de fagots Phoenix, de Costa Rica (2015)
  • COLLFORCAT (1932) – Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona (2012) , Salvador Mas, director
  • EL BAC DE LES GINESTERES” (1924) – Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona (1995), Jordi León, director
  • EMPÚRIES” (1926) – Württemberg Philharmonic Orchestra of Reulingen (1988),  Salvador Mas, director

I, la setmana que ve més FES TA FESTA amb un altre CONCERT DE BUTXACA que, aquesta vegada sí, esperem dedicar al mestre Josep Vicens i Juli (l’avi Xaxu), amb algunes sorpreses que pensem que us agradaran.

I també amb l’Amadeu Carbó. Aquest cop ja hi podeu pujar de peus…