Queta & Teo – Es pollet

Queta & Teo – Es pollet

Càpsula número 25

 

El record d’avui és netament infantil. Ens arriba des de ses Illes. Són els germans Pizà: la gran, Enriqueta i el petit, Mateu, però que recordem com Queta i Teo, els nens que comencen a sonar a les emissores balears l’any 1964 quan amb 10 i 7 anys respectivament, enregistren el seu primer disc i es llancen als escenaris amb una simpatia i una desimboltura sorprenents. Des de Catalunya, Salvador Escamilla, en el seu paper de descobridor de talents, aposta per Queta i Teo i els convida a cantar en el seu programa Radioscope de Radio Barcelona. Queta, de nom complet, Enriqueta Pizà, ho recordava fa uns anys, a Catalunya Ràdio.

“Havíem gravat el primer disc i ja ens va venir a buscar per cantar a Radioscope i ja anàvem allà sempre. Hi anava tothom”

En el món de la Nova Cançó, qui no passa per Radioscope no existeix. El primer disc que van a presentar-hi, sembla realment produït i accelerat després de forma mecànica, però no és així. És realment el so directe i natural de les veus de Queta i Teo.

“Tot aquest disc està fet molt ràpid. Inclus en Joan Manuel Serrat va dir que posaven la música a 33 rpm, per veure si hi havia un truc”

I no era cap truc. Val a dir que aquesta veu d’Enriqueta Pizà s’apaga definitivament l’any 2018. Queden els discos de Queta i Teo, amb versions mallorquines d’èxits de la música pop, cançons tradicionals, nadales, també cançons escrites pel seu pare Nicolau Pizà, i fins i tot alguna original dels dos petits germans. Fins i tot queda la pel·lícula titulada Elisabet, protagonitzada per la també cantant Maria Cinta, amb Queta i Teo i Guillem d’Efak com a coprotagonistes. De tot plegat, de tots aquests records, ens quedem avui amb la cançó que torna. És una de les primeres d’aquest duet infantil mallorquí i és la que es titula Es pollet. Són Queta i Teo que, efectivament, no es tracta d’una cançó de les guineus dels dibuixos animats ni d’un disc accelerat. Són les veus autèntiques de dos nens que canten a tot ritme, a temps real. Els germans Pizà des de Mallorca deixen la seva petjada infantil en el món de la Nova Cançó. Amb Queta i Teo hem viatjat avui a l’any 1964.