Qui és el més llest?

Qui és el més llest?

Un traginer i un llenyataire passaven, en direcció contrària, per un camí molt estret de la muntanya, vorejant un cingle, pel qual no podien passar tots dos alhora. Calia que un d’ells s’apartés i deixés passar l’altre. Però cap dels dos no volia cedir. Es van obstinar i van començar a discutir.

Al capdavall, el traginer va dir al llenyataire:

  • T’aconsello que em deixis passar, perquè, si no, t’hauré de tractar de la mateixa manera que, no fa gaire temps, vaig tractar un tossut com tu que em vaig trobar pel camí.

El llenyataire, ben espantat per aquella amenaça, i pel to decidit amb què havia parlat el traginer, el va deixar passar sense pensar-s’hi més. Però quan el traginer s’allunyava tranquil·lament camí enllà, el va cridar i li va dir:

  • I què hauries fet, si no t’hagués deixat passar? Au, explica’m què vas fer amb aquell tossut, aquella altra vegada.

Aleshores el traginer li va dir:

  • Doncs, era molt més tossut que no pas tu i veient que no em volia deixar passar em vaig decidir a… cedir-li el pas a ell.

Text: Albert Jané
Il·lustració: Montserrat Brucart
Locució: Joaquim Carbó

Rondalla publicada a la revista Cavall Fort núm. 326 – 327 (1976) i en el recull Rondalles d’arreu del món. Edicions del Mall (1980)