Quinto

Quinto

Nom del joc: Quinto, Quina

A on: Vallès, Ripollés, Baix Lobregat i d’altres.

Quan: Bàsicament per Nadal.

Característiques: Si us dic La niña bonita, Les mamelles de la Paula o El marrano, de què estem parlant? No, no us heu equivocat de programa. Us estic parlant d’un joc molt popular que s’hi juga pels volts del Nadal a moltes comarques catalanes: el quinto. També anomenat quina, rifa, plena, o loteria vella segons el lloc.

És el pare del bingo. Alguns diuen que el va impulsar al segle X el rei francès Lluís IV per recaptar diners per l’estat. Us sona això, eh? La Loto rapid, la 6/49… Per cert aquest rei estigué vinculat a la història de Catalunya, però aquesta és una altra història.

QuintoCom s’hi juga al quinto? Cada jugador té un cartró on hi ha els números de l’1 al 90 repartits aleatòriament i dividits en sis grups de 15 números cada grup i en caselles de tres fileres per sis columnes. El jugador pot triar jugar una dues o les caselles que vulgui.

El lloro o persona que treu i canta els números va dient-los de forma divertida, es a dir, no diu el número que surt si no una frase, paraula o idea que es pot associar al número. Els jugadors o interpreten i sovint responen a la frase amb una altra frase enginyosa, establint-se així un simpàtic diàleg entre tots. Si el lloro és avorrit o no ho fa bé, el públic pot demanar el seu canvi.

Tot al Quinto és singular. La manera de tapar els números del cartró és amb guixes (llavors d’una planta de la que se’n fa farinetes), amb blat de moro, amb cigrons…

Quan una persona ha omplert una línia de 5 números crida: QUINTO i ja rep un premi petit. Aleshores es segueix jugant per a la PLENA, es a dir, omplir tota la casella de 15 números.

Els premis són variats i sovint en forma d’espècies. És un joc excel·lent no només pel Nadal si no per omplir una bona sobre taula i passar una molt bona estona.

Preguntes:

Podries dir alguns números més en format quinto?
Es clar que sí però ho farem jugant, jo diré una expressiño i tu hauràs d’endevinar de quin número es tracta.

El més petit (1) – La niña bonita (15) – El licor (43) – Mitja part (45) – El Naranjito (82) – Les mamelles de la Paula (88)

Molt bé. Acabes de fer una PLENA.