Rafael Subirachs – “Les Ding Dang Dong”

Rafael Subirachs – “Les Ding Dang Dong”

Càpsula número 47

 

Per influència familiar, des de ben petit ja sabia que volia ser músic i després de rebre una sòlida formació musical clàssica, passa per l’Escolania de Montserrat. Tot plegat l’encamina inexorablement cap a la cançó. És el vigatà Rafael Subirachs, cantautor i musicador de poetes, amb qui es va tancant el projecte d’Els Setze Jutges. Amb la incorporació de Rafael Subirachs arriben als quinze components. Avui fem tornar una cançó dels seus inicis.

“Quan jo vaig entrar a Els Setze Jutges tenia 18 anys i no era gaire conscient de a quina casa em ficava i, per tant, no tenia cap sentit de responsabilitat en aquest sentit. L’esclat cultural i la lluita política en els anys del franquisme era una cosa sola, donades aquelles circumstàncies tan excepcionals, però potser era una cosa més política que no pas cultural, al menys des de la meva visió de músic. Els Setze Jutges tenien aquesta motivació més política que musical. Jo mai em vaig sentir un músic dintre d’Els Setze Jutges, em vaig sentir un cantant d’una vena popular, amb una intenció de fer música moderna més que no pas un ambient musical que podien sostenir ambients de música nova i de música d’investigació o música especulativa”.

 El treball de Rafael Subirachs és força polifacètic que es centra en molts camps de la música i el teatre. Musicar poemes de Miquel Martí i Pol, Joan Salvat Papasseit, Joan Carner, Gabriel Ferrater o Jacint Verdaguer és una part important en la música de Rafael Subirachs, el Jutge número 15, juntament amb les composicions originals que marcaran en el futur el seu compromís personal. Com per exemple, l’àlbum Bac de Roda, dedicat a Francesc Macià i Ambert, lluitador contra les tropes borbòniques als inicis del segle XVIII, o la incorporació al seu repertori del romanç tradicional Catalunya comtat gran, l’origen del que acabaria sent l’himne nacional català: Els Segadors. Amb tot això però, com sempre, ens decantem per anar a les arrels i fer tornar una de les cançons més primerenques de Rafael Subirachs. Pertany al seu disc primer, publicat l’any 1968 per Concèntric, sota el títol de Rafael Subirachs canta les seves cançons. Una d’elles és la que torna al Fes ta festa: Les Ding, Dang, Dong.