Raimon – Al vent

Raimon – Al vent

Càpsula número 9

 

Anem a les arrels. L’any 1962 Raimon assisteix a un recital que Els Setze Jutges ofereixen a Castelló i en acabar el concert canta per a ells. Els Jutges inicials, els del nucli fundacional, se sorprenen gratament, queden impressionats però consideren, de forma molt encertada, encara que al principi no s’acaba d’entendre la seva decisió, que el millor camí per a Raimon serà fora d’Els Setze Jutges, en paral·lel, però sol, com a gran referent, per ell mateix, de la lluita antifranquista dins del món de la cançó.

El 13 de desembre de 1962 Raimon arriba a Barcelona convidat a participar a la nit literària de Santa Llúcia que es celebra a l’Hotel Colon, i arran del contacte amb els Jutges, li preparen una presentació al Fòrum Vergés al cap d’un parell de dies, amb un èxit instantani, donada la seva empenta interpretativa i les lletres punyents i directes de les seves cançons, que traspuen les arrels profundes dels joves socarrats més proletaris i contestataris de la seva Xàtiva natal, a la comarca valenciana de la Costera. Quasi es pot assegurar que amb Raimon comença la repressió, la censura i els pals a les rodes de la dictadura franquista contra la nova cançó. El clímax de la presentació arriba amb Al Vent. Una cançó que va escriure el 1959, precisament el mateix any que Lluís Serrahima publicava el manifest Ens calen cançons d’ara. Al vent però, no l’enregistra Raimon fins el 1963.

“La gravo en febrer però vaig estar a punt de no gravar-la perquè la casa de discos Edigsa va fer un arranjament que feia una espècie del terzinato aquell dels  italians de la època. I jo dic, això no té res a veure amb el que jo he fet que era un altre esperit. Me’n vaig anar dient que aquella gravació no la feia. Va venir el bon amic Enric Gispert, que em va ajudar molt en molts aspectes. I també hi havia el Quico Pi de la Serra, que van venir a convèncer-me que la gravés. Jo vaig dir: si no la faig amb guitarra sola no la faig. I finalment van acceptar”.

I afortunadament s‘acaba enregistrant tal com vol Raimon. És la primera versió de la cançó Al Vent, amb només la veu, la guitarra i la força de Raimon enregistrada l’any 1963 per al segell Edigsa. Al vent és la cançó que torna avui al Fes ta festa.