Ramon Calduch – Montserrat estimada

Ramon Calduch – Montserrat estimada

Càpsula número 33

 

Tal com passa en recordar la figura de Josep Guardiola, el seu amic i coetani Ramon Calduch també ha estat un cantant de llarga trajectòria, que viu paral·lelament al desenvolupament de la Nova Cançó, des dels primers anys 60 però sense relació directa, ja que cultiva, des d’uns quants anys abans, la música melòdica de ball, que sí que està inclosa en l’esperit fundacional dels 16J, que considera que la normalització lingüística ha d’arribar a tots els camps de la cultura, no només al gènere de cantautor. Ramón Calduch neix l’any 1928 a la població vallesana de Montcada i Reixac, on viu i comença a estudiar de petit, pensant ja en la música i en la professió de cantant, però amb poques possibilitats educatives en aquest sentit.

“Vaig passar la meva infantesa a Montcada, i amb els meus amics, que sortíem a jugar al carrer i anàvem a l’escola junts, doncs no hi havia ambient musical, perquè no hi havia ningú que estudiés música. Aleshores jo em trobava una mica com un estrany, com un extraterrestre, però com que m’agradava molt cantar, jo recordo que s’havia format un cor i havíem cantat caramelles. Jo tenia una veu de soprano. Recordo que aquí sí hi havia amics meus que també cantaven, feien les veus blanques. Per això, a base a l’afició que tenia per la cançó, podia encara estudiar alguna cosa de música, però no per estudiar un instrument. Quan tenia 15 anys vaig entrar a treballar de fuster amb un oncle meu que era l’encarregat de la fusteria, on vaig treballar 8 anys. Quan em van llicenciar del servei, em vaig iniciar, vaig començar a cantar en una orquestra del Vendrell, quatre o cinc anys, i llavors vaig venir aquí i vaig cantar amb l’orquestra Florida de Barcelona i vaig després debutar a Barcelona amb el meu conjunt i vaig gravar els primers discos l’any 1959”.

Amb tot plegat poc abans dels 20 anys, Ramon Calduch ja puja professionalment als escenaris i actua als festivals de Benidorm i de la Cançó Mediterrània, per posar ara només un parell d’exemples. Aquests són els records que tenim de Ramon Calduch, que mor l’any 2008 a la seva població natal, Montcada i Reixac. El seu patrimoni discogràfic conté una quarantena de discos, dels quals, 14 exclusivament en català. Ha estat un intèrpret molt versàtil, cantant i enregistrant música de ball, sardanes, cançons patriòtiques, versions d’èxits internacionals i fins i tot òpera, a més de cançons originals que li escriuen compositors i lletristes diversos com la que torna avui al Fes ta festa. Ramon Calduch publica un primer disc de nadales en català l’any 1964, i el segon, l’any següent, d’on hem triat la cançó Montserrat estimada del compositor Issi Fabra, amb la lletra de Santiago Guardia Moreu. La veu és la de Ramon Calduch.