Recercat, més que un carnet

Recercat, més que un carnet

Jesús Ventura

La veritat és que a la cartera ja no m’hi caben més carnets. I quan dic carnets, em refereixo a aquests rectangles de plàstic que ens estan envaint cada vegada més. Allò que va començar amb les targetes de crèdit (una o dues al començament) s’ha estès en els darrers anys a una munió de conceptes de tot tipus que fan que les nostres carteres assumeixin uns volums incòmodes i poc pràctics.

Actualment hi ha carnets per a tot: a banda de les esmentades targetes bancàries, del carnet d’identitat (que alguns tenen per partida doble) i del CatSalut, podríem parlar dels carnets de l’entitat cultural o del club de cadascú, del gimnàs, de la gasolinera, de la biblioteca… o de qualsevol establiment que persegueix la fidelitat dels client a base de descomptes segons l’acumulació de compres fetes que controlen també amb una targeteta. I així, tenim carnets del forn, dels congelats, del super, de la perfumeria, de l’òptica, del dentista, etc, etc. Alguns també tenen tarja per fitxar a la feina… I les de pagar l’autobús o el metro són de cartolina però segur que ben aviat tindrem abonaments plastificats… Ja ho veureu.

Aquest mes, el Butlletí de la Cultura Popular i l’Associacionisme que promou la Direcció General corresponent de la Generalitat ens parla del carnet Recercat, una una iniciativa de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i de l’Institut Ramon Muntaner. L’objectiu d’aquest carnet és crear un element que identifiqui els socis dels centres d’estudis i sigui una eina a través de la qual oferir avantatges en diferents àmbits, principalment vinculats al món de la cultura: a través del portal www.irmu.org els interessats es poden mantenir informats dels descomptes, de les noves incorporacions i dels butlletins mensuals d’activitat. I la llista és llarga.

La curiositat m’ha fet entrar als links suggerits i he acabat a la plana web de l’Institut Ramon Muntaner. Tot i que ja coneixia algunes coses que s’hi anuncien, crec estar segur que molta gent que faci aquest exercici se sorprendrà: d’entrada el Recercat, a banda d’un incipient carnet de consum cultural, és una Jornada de Recerca i Cultura Local que enguany arriba a la seva desena edició i que se celebrarà a Barcelona, al Centre d’Arts Santa Mònica, els propers dies 10 i 11 de maig, enguany, amb un sucós preàmbul, ja que del 4 al 9 de maig es realitzaran rutes, conferències, espectacles literaris, presentacions, etc. en diferents barris de la ciutat i en col·laboració amb els grups de recerca local.

Una mica més avall llegeixo que l’esmentat Institut Ramon Muntaner destina 70.000 euros a la XII Convocatòria d’ajuts als centres d’estudis per a les seves activitats i publicacions, més de 3000 € més que la convocatòria anterior en la que s’ajudà a 38 activitats, 65 publicacions, 28 monografies, 33 revistes de recerca científica i 5 revistes de divulgació cultural, i encara, i fora de concurrència, 2 ajuts de 2.000 euros a les Comissions Cíviques del Patrimoni de les Terres de l’Ebre i del Baix Llobregat. I si segueixo llegint hi trobo, només per posar un exemple, el II Congrés Internacional de Balls Parlats, que emmarcat en els actes de la celebració del 500 Aniversari de la primera documentació escrita del Ball de Dames i Vells a Tarragona, se celebrarà entre el 24 i el 26 de setembre d’enguany.

I així una inacabable llista d’activitats i suggerències que em semblen interessantíssimes i del tot recomanables. Realment som un país curiós. Fem les coses i ens costa molt que se n’assabenti la gent. Quantes televisions cobriran tots aquests actes, quants articles s’escriuran al respecte, quants comentaris radiofònics mereixeran?. Suggereixo que a banda dels socis dels centres d’estudi se li regali aquest carnet Recercat a tots els periodistes del país. A veure si així els arriba la notícia i ens fan una miqueta més de cas. I que cada vegada que en parlin tinguin més descomptes. Ens hem de posar al dia. S’han acabat les paneres per Nadal. Ara toca carnets.