Record (sardana)
Enric Barnosell i Saló

Record (sardana)
Enric Barnosell i Saló

Enric Barnosell i Saló va néixer a Peratallada, a la comarca del Baix Empordà, el 26 d’abril de 1891.
Si bé avui escoltarem una sardana seva i és per tant la seva faceta de compositor la que ens ocupa, és clar que no és la més important de la seva carrera musical.
Barnosell fou un destacat instrumentista de tible, tot i que inicià la seva carrera com a flabiolaire, als deu anys, a la cobla de Palau‑sator. Passà des­prés a La Principal de la Bisbal, l’any 1913.
Accidental­ment un dia hagué de substituir un tible i se li descobriren així unes portentoses aptituds per interpretar aquest endimoniat instrument, as­solint amb el temps una fama extraordinària. Del 1914 al 1939 formà part de la cobla la Principal de la Bisbal, i durant anys fou considerat el millor solista de l’instrument.
La seva producció com a compositor és molt curta. Compongué una desena sardanes, de les quals han transcendit aquelles en les que el tible exercia com a instrument solista. El que avui en dia en diríem obligades. Però amb una musicalitat diferent, Barnosell va concebre unes pàgines musicals en les que la melodia era encara la protagonista i l’arma de lluïment del solista, lluny de les floritures, els trencaclosques de notes i els “pinyols” que es llueixen avui en dia en els aplecs. Les seves s’han considerat sempre unes obligades diferents, com de concert.
Títols com “Escolta’m”, “Barcarola”, “Victoriosa”, “Rialletes” o la que hem volgut incloure en el Clàssics de cobla” d’avui, “Record” han mantingut amb el pas del temps un prestigi indiscutible, esdevenint obres de referència pels tiblaires.
La versió que us convidem a escoltar és la d’un altre històric: Joan Parés. El que fou durant tants anys tible solista de La Principal de la Bisbal, va editar, a tall de recull, un disc compacte amb algunes de les seves més importants interpretacions en directe amb la cobla bisbalenca en enregistraments efectuats pel seu bon amic Fermí Herrero.
Enric Barnosell morí a Barcelona, el 15 d’abril de 1949. Ens queda el seu “Record” en forma de sardana.
—————————————————
A més de la versió de Joan Parés, aquí en teniu una altra: l’enregistrada per l’actual solista de la Bisbal, en Lluís Pujals que ens l’interpreta en aquest vídeo del programa Nydia, de Televisió de Catalunya.

—————————————————
I com a propina, la sardana que el mateix Pujals va escriure en homenatge i record a Barnosell i que porta per títol “Recordant l’Enric”. Ell mateix la va penjar al Youtube: Hola amics, aquí he possat aquest video de La Principal de la Bisbal en L’ Auditori de Barcelona. Estic tocant la meva sardana Recordant l’Enric.
La interpretació fou al Concert “Celebrem la primavera”, de l’any 2003, que s’emeté pel Canal 33.