Remei Margarit – Classe mitja

Remei Margarit – Classe mitja

Càpsula número 5

 

Professora de piano, escriptora, poeta i aglutinadora d’Els Setze Jutges, Remei Margarit participa indirectament d’aquella primera presentació que es fa el dia 19 de desembre del 1961, al Centre d’Influència Catòlica Femenina de Barcelona. Una presentació mig camuflada com a recital de poesia, sota el títol Sesión extraordinaria dedicada a la poesia de la Nova Cançó, on hi participen Miquel Porter, Josep Maria Espinàs i Lluís Serrahima, que també hi canta una cançó, una de les poquíssimes vegades que se’l podrà veure actuant. Remei Margarit hi participa indirectament perquè decideix no pujar a l’escenari, donat el seu avançat estat de gestació. Això l’obliga a deixar-ho córrer, però els assistents la poden escoltar a través d’una cançó enregistrada casolanament en una cinta magnetofònica. Més endavant, Remei Margarit ja tindrà noves i moltes oportunitats de presentar les seves cançons quan es constitueixin i es presentin ja sota el nom d’Els Setze Jutges. Remei Margarit, aleshores dona de Lluís Serrahima, adoptarà en el futur la segona plaça en l’incipient llistat d’Els Setze Jutges. I també hi col·labora, a més a més de amb les cançons, aportant els seus coneixements musicals com a mestre de piano, i ajudant i acollint els nous que aniran arribant a les files dels incipients jutges. Les cançons de Remei Margarit les podem definir com a poesies amb música.

“Segurament hi ha cantants més polítics que jo, que anaven més per fer una revolució, amb més soroll, perquè la gent es mogués més. Jo no. La meva fita, d’alguna manera, era poder dir coses que a mi m’agradessin de dir. Que les pogués expressar com jo les sentia, que era la manera de pensar en català, perquè jo he sigut sempre d’una família catalana i la meva llengua era aquesta, i a més, em carregava que me la prohibissin. Però la meva idea principal era posar la poesia al carrer”

Escoltem una història singular i molt descriptiva, que forma part del primer disc de Remei Margarit, enregistrat per Edigsa l’any 1962. Es titula Classe Mitja, o Classe Mitjana com es va rebatejar anys més tard la cançó. És la que torna avui al Fes ta festa.