Resum 2023, part 4: les colles de 9

Resum 2023, part 4: les colles de 9

Baròmetre 2023: 6 colles amb sostre dins de les gammes de 9

 

De les 92 colles del Baròmetre 2023 n’hi ha 6 que han tingut la gamma de 9 com a sostre. La temporada passada van també van ser 6 però de les 87 que van fer castells durant el 2022.

Han recuperat els galons de 9 els Castellers de Barcelona –el darrer cop va ser el 2018, després de quatre temporades com a colla de 8, amb la pandèmia pel mig–.  En canvi no han pogut reeditar els nou pisos els Moixiganguers d’Igualada que s’han quedat en la gamma de 8. La resta de colles han estat les mateixes del 2022.

Aquest any és la Jove de Tarragona la colla de 9 que encapçala el segon grup de colles més potents del país. Els tarragonins han recuperat la gamma extra descarregada: 5de9 amb folre i 2de9 mb folre i manilles. L’any passat van deixar el 2de9fm només coronat. El pas endavant, especialment amb el 5de9f –que no feien des del 2019–, el ha permès acabar en quart lloc del Baròmetre, un lloc més amunt del curs passat. Els Minyons de Terrassa han mantingut la condició de colla de gamma extra, revalidant el 2de9fm, i coronant el 5de9f –que no carregaven des del 2017. Tot i millorar el repertori, els malves, han acabat en el cinquè lloc. La tercera colla amb gamma extra del grup de 9 han estat els Capgrossos de Mataró que escalen posicions: el 2de9fm els ha situat com la 6a colla, mentre la temporada passada van situar-se en el novè lloc –la darrera de les colles de 9–. Els del Maresme han tornat a emmanillar-se cinc anys després.

Els Xiquets de Tarragona han acabat amb els castells la tripleta màgica com a sostre. Els mateixos que el curs passat però que els ha donat la 7a plaça, una posició més avall. Els Castellers de Barcelona han tornat a ser de 9 i han passat de tancar el Top10 a situar-se com la 8a colla del moment i la primera de ciutat. Els Castellers de Sants enguany han optat pel 4de9f –l’any passat van fer el 3de9f– i, sense el 2de8f, s’han quedat al número 9 del Baròmetre: un lloc per sota de la temporada passada i de la colla degana barcelonina.