Resum 2023, part 5: les colles de 10

Resum 2023, part 5: les colles de 10

Baròmetre 2023: 3 colles amb gamma de 10

 

De les 92 colles del Baròmetre 2023 n’hi ha tres que han tingut la gamma de 10 com a sostre. La temporada passada van també van ser tres, les mateixes, però d’un total de 87 colles que van fer castells durant el 2022.

Les tres millors colles de l’any passat han tornat a ser les mateixes. El podi de colles amb castells de la gamma de 10 i nets ha tornat a ser pels vilafranquins de camisa verda i les dues colles vallenques.

Els Castellers de Vilafranca encapçalen el Baròmetre 2023, per segon any consecutiu, amb el castell de 10 per bandera (l’única colla que ha fet el 3de10fm des del final de la Covid) i amb estrena d’un altre castell de la gamma prèmium: enguany l’inèdit 9de9 amb folre carregat. L’any passat van sorprendre amb el primer pde9fmp carregat de la historia i enguany han tornar a deixar el món casteller bocabadat amb una altra construcció monumental. El tercer castell ha estat, com l’any passat, el 5de9f i el pilar s’han quedat amb el de 8 emmanillat. A tot això caldria afegir que han tornat a fer el dos castells de 9 simultanis (3de9f+4de9f) i el 7de9f que només s’havia vist un cop. També han recuperat el 9de8 que les servir per fer història, sumant un pis més, amb el castell dels tres poms de dalt i, per més inri, amb un sol enxaneta.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha quedat segona, per darrere dels verds i per davant de l’altra colla de Valls. Han recuperat el 4de9 sense folre, que no feien des del 2019, l l’han situat de millor castell. L’any passat va ser el 2de8sf complet i que enguany han deixat només carregat. De tercer castell han tingut el 4de9fp que mantenen en exclusiva des de la represa post pandèmia. El 2de9fm, que van carregar l’any passat, no ha anat a plaça. Sí que han reeditat, un any més, el pde8fm.

La Colla Joves Xiquets de Valls és la tercera del podi 2023, l’any passat va ser la segona per davant de l’altra colla vallenca.  Han tornat a tenir el 4de9sf de millor valor i el 2de8sf carregat de segon millor castell. Han millorat, respecte el curs anterior, el 5de9f i el pde8fm que, enguany sí, han pogut completar. Tot i aquesta millor actuació s’han vist superats per l’eterna rival que també ha millorat el repertori.

Les tres colles de dalt de tot han estat més eficients, en general, i mantenen una notable distància amb la resta de colles que toquen la gamma extra. L’any 2024 és any de Concurs i s’espera més i millor.