Resum de la temporada 2013 (1)

Resum de la temporada 2013 (1)

CINC COLLES DE GAMMA EXTRA

Aquesta ha estat la temporada amb més grans castells de la història; s’han fet 47 construccions per sobre del 3de9 amb folre. Cinc colles han fet gamma extra: Castellers de Vilafranca, Jove de Tarragona, Colla Joves, Colla Vella i Minyons. Els Capgrossos de Mataró són l’única colla que no l’ha pogut revalidar i els Xiquets de Tarragona l’han tornat a provar sense èxit.

Els Castellers de Vilafranca han fet una temporada excepcional. Han tornat a ser els millor i han presentat uns números realment espectaculars, en què tot ho han descarregat, excepte l’inèdit 4de10fm. Els verds han completat per fi el 3de10 amb folre i manilles, i ho han fet en dues ocasions en un any -–proesa mai visat abans–. Per Sant Fèlix van fer la millor actuació de tots els temps amb el 4de9 amb folre i l’agulla, el 3de10 amb folre i manilles, el 4de9 sense folre i el pilar de 8 amb folre i manilles.

Aquest any, els de la camisa verda han revalidat el 4de9 sense folre, el 3de9 amb folre i l’agulla, el 4de9 amb folre i l’agulla, el pilar de 8 amb folre i manilles i el 2de9 amb folre i manilles. A més, han recuperat el 5de9 amb folre i han fet per primer cop el 9de8 –amb un enxaneta–. També han provat per primer cop el 4de10 amb folre i manilles, l’única llenya de la temporada. Enguany no han apostat per la torre i no han revalidat el 2de9 sense manilles que van coronar l’any passat i el 2de8 sense folre que van descarregat. Tampoc han atacat el 7de9 amb folre. En total, han fet 22 castells per sobre del 3de9 amb folre.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona s’han confirmat en l’elit dels castells. Els liles han ampliant la seva gamma extra i la seva regularitat. Els liles van assolir la seva millor diada històrica per Santa Teresa, al Vendrell:  3de9 amb folre, 5de9 amb folre, 4de9 amb folre descarregats i pilar de 8 amb folre i manilles carregat.

Aquesta temporada han consolidat el 5de9 amb folre, descarregant-ne quatre –màxim històric en un any–. Han coronat el primer pilar de 8 amb folre i manilles i han revalidat el 9de8. També han doblat el nombre de castells de 9 i hi han afegit el 7de8. Per contra, no han reeditat el 5de8 amb l’agulla, coronat l’any passat, i han completat un únic 2de8 amb folre.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha recuperat les manilles i amb solvència. Això els ha permès intentar el 3de10 amb folre i manilles. La bona temporada, però, va tenir un mal final. Al Firagost van sorprendre amb el 2de9 i l’11 de setembre amb el pilar de 8: no descarregaven folre i manilles des del 2009. A Santa Úrsula van provar tres cops el 3de10fm, però no el van aconseguir.

Aquest any ,han recuperat el pilar de 8 i el 2de9, dos castells emmanillats. El 5de9 amb folre l’han “tan sols” coronat; l’any passat el van descarregar. Han reeditat la resta de castells assolits la temporada passada, alguns en major nombre, però sense intentar el 4de9 sense folre i el 4de9 amb folre i l’agulla. El 3de10fm escenifica la seva ambició i il·lustra el seu desencís.

La Colla Joves Xiquets de Valls ha tornat a estar al més alt nivell en les diades assenyalades. En el seu retorn a Sant Fèlix i per Santa Úrsula. Van descarregar el 4de9 sense folre a la plaça del Blat, el primer completat a Valls, en la seva millor diada com a Colla Joves: 5de9 amb folre, 4de9 sense folre descarregats i pilar de 8 amb folre i manilles coronat.

Enguany, han completat el 4de9sf; l’any passat, el van corona ( el darrer descarregat l’havien fet el 2001). Han tornat a culminar dos 5de9 amb folre i han assolit el primer pilar de 8 de la seva història. Des del 2001 no assolien un castell amb folre i manilles. El domini del pilar de 6 els ha permès recuperar també el 4de8 amb l’agulla i el pilar de 7 amb folre, que feia anys que no alçaven. Per contra, han perdut el 9de8, que els ha quedat en intent, i el 2de8 amb folre, que han abandonat totalment.

Els Minyons de Terrassa no han fet un bon any. Des que van descarregar un gamma extra, el 1996, és el segon any que no en completen cap. Tot i això el 5de9 amb folre coronat en la seva diada ha estat una alegria d’una temporada sense resultats a la plaça. Van renunciar a la gamma extra a la seva Festa Major i a les Santes, i no els va sortir per Sant Narcís. Dates clau en el seu calendari. Sant Fèlix i la seva Diada han estat dies forts.

Enguany, han recuperat el 5de9 amb folre, que el van carregar a la seva diada després de cinc anys i sis intents fallits consecutius. Van coronar el 2de9fm per Sant Fèlix, però aquesta temporada no l’han revalidat com a descarregat. Han recuperat el 4de8 amb l’agulla amb gran solvència i el pilar de 7 amb folre. També han estrenat el 7de8. Finalment, no s’han atrevit en castells anunciats com el pilar de 8 amb folre i manilles i el 9de8, i no han tingut opcions de provar el 3de10 com l’any passat.